URBANISME
Societat 07/07/2018

Manacor cerca la llum d’un nou Pla General

Dilluns acaben els dos anys de suspensió de llicències, motivada per l’aprovació inicial del futur planejament

Miquel Barceló
4 min
Manacor cerca la llum d’un nou Pla General

ManacorAquest dilluns, 9 de juliol, s’acaba el termini de dos anys de suspensió de llicències dins el terme de Manacor, com a conseqüència de l’aprovació inicial del Pla General (PG) d’ordenació urbana. Es tracta de la nova normativa que ha de marcar el creixement urbanístic del municipi els propers anys. Des de l’aprovació inicial del PG, el 9 de juliol de 2016, la tramitació de permisos d’obra quedava subjecte als dos planejaments aplicables: les Normes Subsidiàries (NS) de 1980, que de llavors ençà ha tingut 36 modificacions, i el PG aprovat inicialment. D’entre aquests dos planejaments, la normativa predominant d’aplicació per a cada llicència sol·licitada els darrers 24 mesos ha hagut de ser sempre la més restrictiva.

A partir de dimarts vinent, les NS estan de nou en vigor, fins que l’Ajuntament acordi l’aprovació provisional del PG. El procés per arribar a aquesta fita és que el pla urbanístic incorpori l’estudi econòmic, que l’Ajuntament té pendent de rebre, i que avali la viabilitat del desenvolupament urbanístic. L’estudi du incorporada l’actualització del catàleg de patrimoni, les rectificacions fetes des de l’aprovació inicial, atenent les al·legacions, i altres documents que preceptivament han d’acompanyar l’expedient, abans que sigui remès a la Comissió Balear de Medi Ambient del Govern.

Aquest organisme serà el que l’haurà d’analitzar i, arribat el cas, exigir la rectificació de les deficiències que hi pugui detectar, abans de donar-hi llum verda. La delegada municipal d’Urbanisme, Bel Febrer, espera que “abans que acabi la legislatura actual el Pla General tingui l’aprovació provisional”.

Segons Febrer, el gabinet barceloní Jornet-Llop-Pastor té adjudicat la redacció del PG, des que a l’estiu del 2017 l’Ajuntament decidí externalitzar el projecte, després que aquest patís diverses aturades i quan la redacció estava en mans del departament municipal d’Urbanisme. La marxa de tres tècnics i la dimissió del director del PG, Joan Antoni Aguiló, que només aguantà dos mesos en el càrrec, deixà desactivat l’avanç del pla urbanístic, i el pacte de govern decidí recórrer a un gabinet extern.

Manacor fa més de trenta anys que manté un debat etern sobre l’urbanisme, protagonitzat per un rosari de consistoris incapaços de definir el creixement del municipi, sense malmetre’n més els recursos.

Pel camí s’han deixat molts milions d’euros en redaccions avortades, una rere l’altra, a l’ombra d’interessos urbanístics i escàndols lligats a una part molt potent de l’empresariat local.

A grans trets, el futur planejament ha de reduir la capacitat demogràfica, de quasi 200.000 habitants segons les NS de 1980, a un sostre de 80.000, que així i tot és el doble de la població actual. Aquesta xifra, per si mateixa, deixà palès el dimensionament urbanístic que es va preveure durant el boom turístic.

A mitjan i llarg termini, el Pla General proposa actuacions sostenibles en termes econòmics i mediambientals, segons els tècnics municipals. També ha incorporat, respecte de les NS, una cinquantena d’elements patrimonials històrics i regula l’obtenció d’energies renovables dins terreny rústic, atenent el valor ambiental de la zona afectada, entre d’altres mesures.

La llosa de les zones verdes

Diversos col·lectius han insistit a fer una ciutat i pobles més habitables, amb plans de mobilitat que donin preferència a la gent per sobre del trànsit. Si es tira endavant el planejament actual, l’Ajuntament continua amb el risc d’haver de fer front a quantioses indemnitzacions per l’adquisició de zones verdes (fins a 500.000 m2, segons les NS). Amb el futur planejament, es preveu que siguin els propietaris de terreny, en què es puguin fer noves urbanitzacions, els que hauran de proveir les zones verdes.

L’Ajuntament té a hores d’ara un front de processos judicials de demandes d’expropiació que sumen entorn d’onze milions d’euros. Aquesta és la partida que s’ha previst per al 2019, amb la penitència de no poder fer inversió ordinària, i per donar prioritat a les indemnitzacions. Aquests diners s’agafen dels fons de reserva municipal, que arriba a 31 milions i que, segons l’equip de govern actual, evitarà càrregues al Consistori que surti de les eleccions de maig de 2019.

MÉS-Esquerra demanarà pels terminis del PG

El ple ordinari d’aquest mes de juliol, que tindrà lloc dilluns, haurà d’abordar, en el capítol de precs i preguntes, el tema de la situació actual de la tramitació del Pla General, que plantejarà el primer grup de l’oposició, MÉS-Esquerra. Coincidència cronològica, la qüestió arriba en complir-se el termini de dos anys de suspensió de llicències d’obra, que no evita la tramitació d’autoritzacions sempre que s’adaptin a la norma més restrictiva, que en la majoria de casos és la que dicta la previsió del futur planejament. L’urbanisme és el tema més candent que té a hores d’ara damunt la taula el pacte de govern de centredreta (El Pi, PP i AIPC), atès que no assolir l’aprovació provisional de l’anhelat Pla General suposaria un fracàs estrepitós de l’actual coalició, que des del mes de novembre de 2015 està al capdavant de l’Ajuntament.

stats