Societat 10/10/2018

L'exèrcit envia nous reforços des de Barcelona per ajudar en les tasques de salvament

Manacor és el centre d'operacions de la UME, que aporta 120 efectius a un operatiu que ja supera les 500 persones

Juanmi Mas / Carles Tudurí
3 min
Nova unitat de l'UME que embarcada cap a Mallorca.

ManacorL'exèrcit ha enviat un nou destacament de la seva unitat d'emergències (UME) per reforçar les tasques de salvament i rescat a les zones afectades per les inundacions del Llevant. Inclou 19 efectius, una autobomba, una embarcació i quatre cans de recerca.

Aquest nou operatiu, que ha partit aquest dimecres horabaixa des de Barcelona, s'unirà al que ha arribat el matí des de València i Madrid. En total ja hi ha uns 120 militars que participen en aquest operatiu.

En aquests moments, més de 500 persones ja prenen part en les complexes tasques de recerca de víctimes i de reconstrucció. L'Ibanat hi aporta 103 efectius; la Guàrdia Civil, 53; la Policia Nacional, 50; els Bombers de Mallorca, 30, i les empreses privades, 28. Protecció Civil, la Policia Local, l'112, Creu Roja, el SAMU 061 i la Direcció General d'Emergències han aportat la resta del gruix dels efectius.

Manacor, centre de la UME

La ciutat de Manacor s'ha convertit aquestes darreres hores en la base de la Unitat Militar d'Emergències. La UME ha desplaçat fins a Mallorca un centenar d'efectius, vuit vehicles, una embarcació, tres helicòpters i tres cans de rastreig per sumar-se a les labors d'auxili. La UME ha instal·lat a Manacor la seva base d'operacions, més concretament al poliesportiu Miquel Nadal, on aquest vespre han passat la nit més de 150 persones que es varen veure atrapades i en alguns casos incomunicades pel temporal al Llevant de Mallorca.

Manacor, base de la Unitat Militar d'Emergències

El dispositiu que ha arribat a Manacor a primera hora del matí està compost per uns 110 efectius i set vehicles del tercer batalló de la UME, amb base a Bétera (València), per ajudar en les tasques de rescat i la reconstrucció de les zones afectades. Després d'arribar-hi s'han organitzat i una de les seves primeres actuacions ha estat atendre unes deu persones que encara descansaven a primera hora del matí al poliesportiu Miquel Àngel Nadal.

Manuel Torres, una de les persones ateses, ha explicat a l'ARA Balears la situació viscuda la jornada d'ahir i com ha hagut de passar la nit fora de casa.

Un altre testimoni és el de Javier, un veí de Sant Llorenç que ha vist que casa seva quedava totalment negada per l'aigua. "He quedat sense res, no tenc ni portes, duia el pijama i així he vingut". Gràcies a la Guàrdia Civil, he pogut arribar a Manacor per passar-hi el vespre", ha explicat, visiblement emocionat.

Javier, ha perdut ca seva per les inundacions

Durant tota la matinada, una multitud de persones s'ha desplaçat al poliesportiu Miquel Àngel Nadal de Manacor per lliurar menjar, mantes i roba als afectats. Miquel Perelló, regidor d'Interior de l'Ajuntament de Manacor, ha agraït l'actuació dels veïns de Manacor per col·laborar amb la resolució de la catàstrofe.

Miquel Perelló, regidor de l'Ajuntament de Manacor

"La majoria de les persones que varen venir al poliesportiu hi varen quedar unes hores fins que s'obriren les carreteres i a tots els vàrem donar menjar i beguda. També hi ha hagut persones que n'eren directament afectats i que han quedat a dormir tot el vespre", ha explicat el regidor.

Quant a l'actuació de la UME, una trentena d'efectius han quedat per atendre els que encara descansaven al poliesportiu i al llarg del matí s'han desplaçat en diferents grups a la zona zero de Sant Llorenç per començar la feina de recerca dels desapareguts.

Fins a 300 matalassos es varen preparar per acollir tots els afectats del temporal i Na Capellera també era una opció per rebre els afectats, tot i que finalment no ha estat necessari l'ús d'aquestes instal·lacions.

D'altra banda, l'espai Na Camel·la de Manacor s'ha habilitat com a centre d'ajuda, on un grup de psicòlegs atén els familiars de les víctimes.

L'Espai na Camel·la de Manacor
stats