Societat 05/03/2020

La dona morta a Madrid pel Covid-19 vivia a la residència de gent gran on s'han detectat 9 contagis més

L'Estat registra 294 afectats pel coronavirus, cinc dels quals ja s'han recuperat i han rebut l'alta

Ot Serra / Gemma Garrido Granger
4 min
L'hospital de Torrejón, a Madrid, on hi ha hospitalitzats alguns des infectats per coronavirus

Madrid / BarcelonaLa dona de 99 anys que va morir dimarts a la Comunitat de Madrid, la tercera víctima mortal pel Covid-19 a Espanya, era una interna de la residència per a gent gran La Paz, on aquest dijous s'han detectat 10 positius de coronavirus: 9 pacients -entre els quals ella- i una auxiliar d'infermeria. La capital espanyola, que ja acumula un centenar d'infeccions, és la regió que concentra més casos i la que més inquieta les autoritats sanitàries. A les incògnites que susciten els contagis d'origen desconegut a Torrejón de Ardoz, ara s'hi afegeix la detecció de casos en aquest centre per a la tercera edat, que obre un nou front víric a Madrid.

El centre té capacitat per a una setantena d'interns, i segons han apuntat a Efe fonts properes a la residència, el virus s'hauria propagat en un dels mòduls. La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha reforçat les mesures de prevenció en les residències de gent gran i ha tancat tots els centres de dia. En les instal·lacions on hi ha pacients ingressats, s'habilitaran zones d'aïllament i es limitaran les visites de familiars, tant si presenten símptomes com si no. A més, no es permetrà que les persones que presentin símptomes facin servir les zones comunes dels centres, com ara els menjadors o els lavabos.

La dona va morir a l'Hospital Gregorio Marañón, per complicacions en les patologies prèvies que patia, i les proves de càrrega vírica realitzades després del decés van donar positiu en coronavirus. El País Valencià i Euskadi havien registrat les dues primeres morts. Tots dos casos corresponien a persones majors de 60 anys -69 i 82, respectivament- que havien estat hospitalitzades amb pneumònies greus.

Degoteig de casos a tot l'Estat

El ministeri de Sanitat va elevar ahir a 260 els contagis per coronavirus, però les conselleries ja han notificat uns 294 casos positius de SARS-CoV-2. A Catalunya, per exemple, hi ha confirmats 32 infeccions, mentre que l'executiu espanyol només en comptabilitza 24. Sense comptar les cinc altes -3 a les Canàries, una a Balears i una a Andalusia- i les tres morts que s'han fet públiques els últims dies, encara hi ha 285 infeccions en actiu a l'Estat, de les quals 10 han provocat complicacions greus de salut als afectats. Després que Aragó confirmés el seu primer positiu, només Múrcia, Ceuta i Melilla es consideren territoris lliures del virus.

Els últims contagis han tingut lloc a Navarra, que ha confirmat el cas d'una dona de 27 anys que no tindria relació amb les tres infeccions detectades; a La Rioja, on els afectats han pujat de 7 a 17 en tan sols unes hores; al País Basc, que suma set infectats més i ja en porta 28. "El 90% dels casos són importats, per la qual cosa no es pot assumir que tota la població té risc de patir el coronavirus", ha afirmat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha precisat que el risc de contagi actual és d'un cas per cada 250.000 habitants.

Davant d'aquest escenari, però, l'executiu espanyol continua treballant en fase de contenció del virus, tal com ha reiterat aquest dijous el ministre, Salvador Illa. El socialista ha insistit en donar un missatge de tranquil·litat i s'ha mostrat convençut que si se segueixen les instruccions bàsiques, s'aconseguirà controlar el virus a l'Estat. No està previst, doncs, elevar l'alerta a la fase de mitigació, que obligaria a tancar centres educatius i a aïllar grups nombrosos de persones. Illa ha informat que, com ja fa diàriament, mantindrà una reunió per videoconferència amb tots els consellers de Salut de les comunitats autònomes per actualitzar informació i reafirmar que de moment no es passarà a un nou escenari de més restriccions per a protegir-se del Covid-19.

"Coordinació" amb Brussel·les

El titular de Sanitat ha viatjat a Brussel·les, on aquest divendres es trobarà amb els seus homòlegs europeus per valorar mesures de "coordinació" que donin resposta a l'amenaça del coronavirus. Segons ha explicat, l'objectiu és que els diferents estats puguin actuar de manera semblant davant el virus, per bé que ha puntualitzat que dependrà de la situació que hi hagi en cada país. Ha posat d'exemple la disputa d'esdeveniments esportius a porta tancada quan s'enfrontin clubs que provinguin de zones de risc, com a mínim un d'ells.

També ha comparegut en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha assegurat que per ara no hi ha risc de desproveïment de material de protecció, com per exemple de màscares i desinfectants de mans. Ara bé, ha assenyalat s'estarà "en risc" si no s'aconsegueixen tirar endavant les iniciatives de compra tant a nivell estatal com europeu i ha apuntat que s'està en contacte amb proveïdors per abastir els centres.

Dimecres, el ministeri de Treball va fer pública una guia per a les empreses sobre com actuar en l'àmbit laboral en relació al Covid-19. La Moncloa ha emès un comunicat aquest matí advertint que és el ministeri de Sanitat qui porta la batuta en aquesta qüestió, i Illa ha assenyalat que el que Treball va publicar va en consonància amb les recomanacions sanitàries.

stats