Societat 24/09/2019

Luis Valdés, biòleg: "Hi ha països que es beneficiaran del canvi climàtic"

L'excap de la Secció de Ciències Oceàniques de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la Unesco ha fet una conferència a Palma

Kike Oñate
2 min
Un iceberg es desprèn de la glacera de Hubbard a Alaska, de 122 km de llarg, 11km d’ample i 180 metres d’alt.

PalmaL'activitat humana sobre el planeta Terra ha originat una nova era geològica que el premi Nobel de química Paul Crutzen va definir el 2000 com a antropocè. L'ésser humà és capaç d'alterar el món amb més intensitat que els processos naturals, i aquests efectes no han deixat d'augmentar d'ençà que va acabar la Segona Guerra Mundial. De fet, estam immersos en el que es coneix com a "gran acceleració", com ha explicat aquest dimarts el doctor en Biologia i professor de recerca de l’Institut Espanyol d’Oceanografia del Centre Oceanogràfic de Santander en una conferència a Palma. I d'aquesta situació que coneixem com a canvi climàtic l'expert assegura que "alguns països se'n beneficiaran".

L'excap de la Secció de Ciències Oceàniques de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la Unesco ha assegurat que, en el cas de Rússia, l'esfondrament de l'Àrtic permetrà obrir noves rutes comercials i facilitarà l'extracció de nous recursos naturals. "Aquesta part del món s'està repartint entre uns pocs països que en les seves reunions exclouen altres estats com Espanya, Portugal o França", ha apuntat Valdés, i ha afegit que "els temes econòmics generen molta tensió".

Durant la conferència titulada 'Benvinguts a l’Antropocè: la gran acceleració, el límit dels recursos del planeta i altres línies vermelles', organitzada pel Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB), el professor ha assegurat que "cal invertir més en ciència i tecnologia per dirigir-nos cap a un món sostenible". Però, actualment, segons ha dit, "estam molt per sota del desenvolupament necessari per mitigar la crisi climàtica".

Segons ha afirmat el biòleg, l'única opció real per avançar en la lluita contra l'escalfament global "passa per l'ecologia social". I ha destacat que Europa està emprenent i potenciant aquest camí, pensant en la utilitat social de la ciència. Per això, el científic ha recordat que la tecnologia és la millor fórmula per mitigar els efectes del canvi climàtic, com reduir el consum en tots els sentits.

La temperatura va vinculada a l'acumulació de CO₂, i els darrers quatre anys han estat els més calents d'ençà que es tenen registres. Ara registram 1,5 graus més que a principi del segle XX. "Estam fora dels límits de seguretat" pel que fa a la salut de la biodiversitat mundial i l'emergència climàtica, ha lamentat el professor.

Luis Valdés ha exposat diverses gràfiques que demostren "l'acceleració", perquè els estats produeixin més petroli, plàstics i fertilitzants, a més d'haver incrementat l'ús de les telecomunicacions i el transport aeri i marítim. Malgrat això, el professor ha destacat positivament que la corba poblacional estigui disminuint i no augmenti tal com es preveia fa unes dècades: "Hi ha indicis que mostren una estabilització demogràfica", ha dit, insistint en el fet que això permetrà gestionar millor els recursos naturals.

stats