RUTA JACOBEA
Societat 29/09/2018

De Lluc a Santiago, la multitudinària peregrinació arriba a Mallorca

S’estudia una xarxa de camins que acabaran a Palma i enllaçaran amb Dénia amb vaixell

Constança Amengual
3 min
De Lluc a Santiago, la multitudinària peregrinació arriba a Mallorca

PalmaMés de 1.200 km separen Lluc i Santiago de Compostel·la. Els dos indrets comparteixen la funció de pelegrinatge i reben milers de turistes cada any. Els motius de les visites són infinits: religió, història, tradició, meditació... I ara, a més, comparteixen un altre aspecte en comú: formen part de la mateixa ruta de peregrinació, amb Lluc al punt de partida i Santiago de Compostel·la al final. L’onada del Camí de Sant Jaume ja ha arribat a Mallorca.

La iniciativa ha estat impulsada pels clubs rotaris de l’illa, pel Rotaract i per l’Associació del Camí de Santiago de Mallorca, coordinada pel capellà Jaume Alemany. Explica que està intentant “crear una xarxa de camins a l’interior de l’illa que vagin a parar a la plaça d’Espanya de Palma”. Des de la ciutat, s’agafarà un vaixell cap a Dénia i d’allà es continuarà pel Camí de l’Alba, que passa per Ontinyent, Almança, Albacete, Toledo i Àvila. Un cop allà es pot optar per continuar pel camí Senegrés o enllaçar amb el Francès. L’altra opció serà agafar un avió des de Palma fins a la ruta desitjada.

Fa tres setmanes, coincidint amb la diada de la Mare de Déu de Lluc, ja es va inaugurar el km 0 de la ruta que començarà des del santuari. El final s’estableix a la plaça d’Espanya de Palma per anar al port a agafar el vaixell. Actualment es treballa en la senyalització dels camins públics i privats, en col·laboració amb el Consell de Mallorca. Alemany confia que l’1 de maig de l’any que ve s’estreni la ruta que parteix de Lluc i que passa per Escorca, Orient, Bunyola, Son Sardina i arriba al monestir de la Real. També s’estudien dues rutes més: una passaria per Selva, Caimari, Mancor, Lloseta, Binissalem, Consell, Santa Maria i Palma; l’altre recorregut aniria per Cura, Randa, Algaida o Llucmajor fins al monestir de la Real.

El capellà destaca que és important que la peregrinació inclogui la Real enmig del camí, que és on Ramon Llull s’allotjà en diverses ocasions. Alemany explica que durant el segle XIV Llull va peregrinar a Santiago i que allà hi ha una placa que commemora la seva visita. “Nosaltres també cercam un camí a Mallorca que commemori aquest fet”, afirma.

Va ser durant l’edat mitjana quan el camí de Sant Jaume va experimentar la màxima plenitud, explica. Durant els segles posteriors va decaure fins que l’any 1993 la Xunta de Galícia el va promocionar de nou i el va anomenar any jacobeu. “Mallorca queda molt lluny de Santiago, però tot i això aquí també hi ha molta afició per aquesta peregrinació”, assegura Alemany, qui cada any reparteix gairebé 1.000 credencials.

La primera expedició

A banda del viatge de Ramon Llull, només una altra vegada s’ha peregrinat des de Mallorca. Va ser el 1948. Fa 70 anys que 1.000 joves d’Acció Catòlica s’uniren per passejar la Mare de Déu des de Lluc a totes les parròquies de Mallorca fins a la plaça de Santa Eulària de Palma. A partir d’aquesta feta, es crearen els cursets de cristiandat. Però la ruta no s’acabà aquí. Després anaren amb vaixell a Barcelona, en tren fins a Madrid i d’allà pujaren a camions de militars per arribar a Santiago. Un viatge que encara és recordat com l’única peregrinació a Santiago. A partir d’ara, però, n’hi haurà moltes més.

stats