COOPERACIÓ HUMANITÀRIA
Societat 09/02/2019

Llevant en Marxa, la solidaritat que no atura

Ara a Manacor i el 8 de març a Porreres, organitza una exposició de 44 artistes per finançar projectes nous

Miquel Barceló
3 min
Llevant en Marxa, la solidaritat que no atura

ManacorLa Torre de les Puntes de Manacor reuneix aquest cap de setmana obres de 44 pintors en la que serà la tercera gran mostra artística col·lectiva de l’ONG Llevant en Marxa en els seus 23 anys d’activitat humanitària. És un acte cultural solidari més que ajudarà l’entitat a finançar projectes per a la defensa dels més desfavorits. La gran exposició es traslladarà al Museu i Fons Artístic de Porreres el 8 de març.

Llevant en Marxa va néixer el 1996 amb l’objectiu de garantir l’accés de persones i comunitats del tercer món als elements bàsics. Aleshores, la primera empenta econòmica arribà de la mà de 150 artistes que donaren obres per a una exposició col·lectiva a la Banca March de Palma. Un any després, una segona mostra amb 120 artistes, en el mateix escenari, va permetre començar a consolidar la iniciativa solidària. Ara la tercera mostra en volum de participants arriba a Manacor amb 44 obres amb el títol Petits formats per a 44 artistes.

El proper objectiu de Llevant en Marxa és aconseguir fons per a un projecte educatiu de suport a les dones de Kachachullo i un de sanitari per a un hospital de Gambo, a Etiòpia. Es tracta d’una baula més en la cadena de projectes en els quals es condensa la humanitat de centenars de persones anònimes i voluntàries que desitgen un món millor.

L’aigua potable, la sanitat, l’educació i l’agricultura són els pilars bàsics de treball de l’entitat que presideix el metge Antoni Mesquida. Ell dona visibilitat a l’organització, però destaca sempre el paper de totes i cadascuna de les persones que han ajudat i ajuden a assolir els reptes que es marquen. La cooperació de l’organització amb les administracions dels països on treballa li han atorgat una projecció internacional i un reconeixement d’entitat que més que dedicar-se a regalar canyes ensenya a pescar.

Llevant en Marxa té un potent teixit social que es dedica a sacsejar consciències per tal de crear tot un engranatge de suport. Metges, empresaris, artistes i molta gent anònima que, aportant els seus coneixements professionals, dediquen les seves vacances a empènyer projectes socials i ajuda a la creació i a l’equipament de centres sanitaris, escoles, granges, cooperatives... A darrere, a la base de l’organització, 300 socis i col·laboradors actius donen sentit a una empresa social que començà el 1997, amb un projecte d’alimentació de malalts de tuberculosi i leishmaniosi a la regió de l’Amazones del Perú.

Etiòpia, el Perú, Colòmbia, Hondures, Haití, El Salvador, Guatemala i Cuba senten l’alè solidari de Llevant en Marxa. Els equips sanitaris formats per metges i personal d’infermeria conviuen amb la mort, la desnutrició, la manca d’aigua, la manca d’higiene, d’escoles, però són allà equipant ambulatoris i hospitals, ajudant i donant formació perquè els projectes tinguin continuïtat amb la gent que viu a la zones més deprimides. Altres equips de suport hi traslladen serradores i maquinària de fusta que deixaren de funcionar als tallers de Manacor. Professionals de diversos sectors també viatgen als campaments de l’ONG per ajudar i aportar els seus coneixements durant les seves vacances laborals.

En els propers projectes, Antoni Mesquida vol que les dones es facin fortes, que tinguin iniciatives que ajudin a fer progressar les seves famílies, que lluitin contra l’ablació i que participin en cursos i tallers formatius. Llevant en Marxa es mou “intentant inculcar que l’educació és la base del futur”.

Que les comunitats més pobres aprenguin a ser autònomes, dotar-les d’una sanitat bàsica, fer efectiu el dret a l’aigua, que les dones siguin respectades, que la gent tingui les eines per treure rendiment dels camps de cultiu i, sobretot, que molts nins i nines recuperin el somriure són les millors recompenses amb què tornen a casa els cooperants de l’organització.

Més de 60 projectes en 23 anys de feina

28 projectes sanitaris (hospitals, ambulatoris, centres d’atenció a leprosos...), 28 de caire socioeducatiu (escoles, tallers i residències per a nins i nines), cinc pous de proveïment d’aigua i sis grans projectes agrícoles (granges, creació de cooperatives, piscigranges) són el nucli d’objectius assolits per Llevant en Marxa, amb el suport d’equips de voluntariat de diverses professions, alguns amb estades de llarga durada. A darrere, centenars de donants i cooperants han fet possible, al llarg de 23 anys, salvar moltes vides i millorar les condicions de nombroses comunitats.

stats