Societat 10/02/2018

Leza: “Tocar-ho amb les mans em fa sentir més biòloga”

La seva trajectòria destaca per l’estudiar dels diferents factors que poden afectar les abelles, que són la seva especialitat

Maria Cifre
2 min
Leza s’ha especialitzat en l’estudi dels factors que poden afectar la salut de les abelles.

Palma“Em sent una privilegiada de poder arribar a alguns punts de la serra de Tramuntana i estudiar-ne els animals. Tocar-ho amb les mans em fa sentir més biòloga”, assenyala Mar Leza. La seva trajectòria destaca per l’estudiar dels diferents factors que poden afectar les abelles, que són la seva especialitat.

Tot i que ella va tenir molt clar des del principi a què es volia dedicar, “encara hi ha molts estereotips de gènere en certes especialitats. Per exemple, a Enginyeria Agrònoma, del total de 24 alumnes, només 4 són al·lotes”, explica Leza. I creu que és un tema de què haurien de tractar les escoles i les families. “Els estudis demostren que abans dels 6 anys les nines es veuen iguals que els nins, però a partir d’aquesta edat, les nines es comencen a veure amb menys talent que els nins”. “Fins que no hi hagi una igualtat real en la societat, no hi haurà una igualtat en la ciència”.

El futur de la dona en la ciència

Actualment, només un 20% de les dones ocupen un càrrec de responsabilitat en el camp científic i un estudi de la revista Cience, va confirmar que hi havia un rebuig per part dels tribunals avaluadors cap als articles científics liderats per dones.

Malgrat tot, “jo som bastant positiva i crec que les passes que feim duran a una millora, però queda molta feina per fer, sobretot des de les institucions”, assenyala Leza.

Passió i vocació

“En el meu cas va ser vocacional. De petita m’encantava agafar animalets i estudiar-los”, explica la biòloga. Mar Leza es va formar en Biologia i es va especialitzar en Entomologia Aplicada. Des de primer de carrera va fer feina al laboratori de zoologia de la Universitat de les Illes Balears.

Posteriorment , va fer la tesi sobre les abelles de la mel. Ha passat pel centre apícola més important de l’Estat, situat a Guadalajara i pel Departament d’Entomologia de la Universitat de Califòrnia, una de les més reconegudes del món.

És professora adjunta doctora des de l’any 2015 a la UIB, i des d’aleshores es dedica a controlar la vespa asiàtica per tal de poder erradicar aquesta espècie invasora. És coordinadora del Velutina Task Force, un projecte enmarcat dins COLOSS, grup internacional que estudia la salut de les abelles. Un altre dels projectes en el que està activament involucrada és l’estudi de com la processionària de Formentera afecta diferents grups d’insectes, ja siguin les papallones, els escarabats o els insectes pol·linitzadors. A banda d’investigar també li agrada molt la divulgació. Amunt Abelles és la secció que lidera com a col·laboradora del programa Balears fa ciència d’Ib3 Ràdio.

stats