VINYÒVOL
Societat 07/04/2018

L’evolució del vi de les Illes Balears

Aquesta setmana la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha publicat les darreres dades oficials sobre el sector vitivinícola de les Illes Balears

Andreu Majoral
4 min
La major part del vi es ven a casa nostra, amb un 78,97% de les vendes.

EnòlegPer fer previsions de futur s’ha de poder valorar informació fidedigna i també tenir certa pipella per encertar quines seran les tendències que s’imposaran. Aquestes darreres setmanes hem parlat d’algunes sensacions que es perceben en el sector vitivinícola i que les diverses empreses estan fent canvis per posicionar-se millor i fer front als nous reptes. De tant en tant vaig anotant allò que em diuen els professionals més intuïtius i ho vomit en forma d’article sense gaires dades numèriques que puguin aguantar l’esquelet de les dissertacions que he pogut escoltar, però sempre acaben apareixent aquells nombres que certifiquen si la ruta és l’encertada o si és un caminoi sense sortida i ple de pedres.

Aquesta setmana la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha publicat les darreres dades oficials sobre el sector vitivinícola de les Illes Balears, que es poden consultar a la pàgina web www.illesbalearsqualitat.es. A partir de les dades podem analitzar de manera fefaent cap on ha anat el sector a casa nostra i fer certes previsions de futur. Deia fa un mes que el globus continua inflant-se i no es visualitza cap agulla que el faci explotar, i vet aquí que les dades de comercialització del 2017 ens diuen que les vendes de vi amb denominació de qualitat de les Illes -és a dir, els que estan dins les denominacions d’origen i dins vins de la terra- han arribat als 50.136 hectolitres de vi, una xifra de rècord amb un increment del 3,3% respecte de l’any 2016. L’increment és positiu tant a les dues denominacions d’origen com també a les sis indicacions de vins de la terra, on n’hi ha dues que augmenten de manera espectacular: Vi de la Terra Illes Balears, amb un 72%, i Vi de la Terra Serra de Tramuntana, amb un 167,21%, gràcies a l’entrada de cellers amb una producció molt important respecte dels altres associats.

La major part del vi es ven a casa nostra, amb un 78,97% de les vendes, però destaca, tal com apuntava fa dues setmanes, la gran acceptació dels vins balears a Alemanya, que en aquests moments és el segon mercat en importància, amb un 11,05% i un augment del 5% respecte de l’any anterior, com també a Suïssa, que es converteix en el principal país fora de la UE a rebre vins de les Illes, amb un 4,13% del total de vendes i un augment del 18,5% pel que fa a l’any anterior. Una dada que sorprèn és la important pujada de vendes a l’estat espanyol. Fins fa poc el mercat peninsular era molt esquifit, però aquest darrer any ha pujat un 140% i ha quedat en quart lloc, amb 1.599 hectolitres venuts, que suposa un 3% de les vendes. Haurem d’estar atents a aquesta dada, ja que sembla que els nostres vins comencen a fer forat a la difícil lliga espanyola.

La influència del turisme és ben significativa i bona part del vi que es consumeix aquí passa per les goles dels estrangers que gaudeixen de les vacances a casa nostra motivant canvis substancials al sector. Cal observar que els darrers anys ha augmentat la producció de vins blancs i rosats -dos productes que es consumeixen molt durant l’estiu. Les dades ens indiquen que el 2007 es varen comercialitzar 8.778 Hl de vi blanc i deu anys més tard s’ha duplicat amb 17.495 hl, però la dada més significativa és la dels vins rosats: el 2007 només un 15% del raïm negre es dedicava a fer rosat, en canvi deu anys més tard s’han comercialitzat 12.732 Hl de rosat, que representa el 35%. El cas més increïble és el de l’illa d’Eivissa, on el 2005 es varen vendre 5.000 litres de rosat, enfront dels 82.950 litres de negre; onze anys més tard, el vi més elaborat i comercialitzat a l’illa és el rosat, amb 64.735 litres, enfront dels 38.440 litres del negre.

Els consells reguladors de les Denominacions d’Origen haurien de llegir amb deteniment aquestes dades, ja que confirmen el seu progressiu debilitament. Ara fa deu anys el 70% del vi que es comercialitzava sortia de les dues DO de Mallorca, però les xifres del 2017 diuen que han baixat fins a un 46,22% i els vins de la indicació Vi de la Terra de Mallorca han pujat fins al 45,56 % -el 8,22 % són els vins de les altres indicacions de vi de la terra. Els cellers de la IG Vi de la Terra Mallorca comercialitzen una mica menys de vi, però representen un valor econòmic molt superior, ja que aquest 2017 van obtenir 17.687.961 d’euros enfront dels 7.032.507 euros de la DO Pla i Llevant i els 6.983.530 euros de Binissalem -un 0,66 % manco de vi comercialitzat, però facturen 3.671.924 més d’euros.

Vi recomanat

Monjola 2014 Celler Mortitx (Pollença)

Poder embotellar el sol, les pedres i el paisatge que alimenten les vinyes és un dels somnis que tot vinyòvol vol arribar a atrapar. L’enòleg Llorenç Coll i la resta de companys del Celler Mortitx estan d’enhorabona, ja que han aconseguit aquesta fita amb un syrah que neix en plena serra de Tramuntana damunt una de les poques vetes de roca volcànica que hi ha per Mallorca. Un d’aquests vins que necessita decantador, brillant obscuritat, expressiva pedra foguera amb fons de violetes i explosió vellutada amb gust salí.

stats