EDUCACIÓ
Societat 11/02/2018

L’educació de 0 a 3 anys, en mans del Parlament

Les escoles infantils de Menorca confien que prosperi la Proposició No de Llei de MÉS per tirar enrere el decret d’escoletes i apostar per un gran pacte

Ivan Martín
2 min
L’educació de 0 a 3 anys, en mans del Parlament. / ÀNGELS ANDREU

MaóEl col·lectiu educatiu de 0 a 3 de Menorca confia en l'aprovació, en el ple del Parlament, de la Proposició No de Llei presentada per MÉS per Menorca amb el repte de tombar el decret d'escoletes. La portaveu d'aquest moviment, Àngels Andreu, recorda que el suport que han rebut és unànime i que "tots els ajuntaments de l'illa, Consell Insular i totes les formacions polítiques existents s'han mostrat contràries al decret. Fins i tot s'han aprovat per unanimitat mocions en les institucions menorquines en suport al model que tenim, que particularment crec que funciona".

Andreu explica que "pràcticament totes les guarderies a Menorca estan reglades. Només en tenim tres que no són reconegudes per la Conselleria balear d'Educació, però està en millor estat que les que podem trobar a Mallorca o Eivissa. En qualsevol cas, aquestes són de qualitat i convertibles en escoles infantils". La visita de la consellera Fina Santiago per presentar l'esborrany no va satisfer el col·lectiu perquè, segons Andreu, "el problema arriba amb la manca de places educatives a Mallorca i Eivissa. A Menorca ho tenim bé, però allà s'han adormit. No s'ha fet la feina. Aquí, gràcies a l'esforç del Consell Insular, ajuntaments i famílies, hem pogut afrontar, econòmicament la despesa. No ha arribat res del govern central del Partit Popular, ni un euro".

Les reivindicacions de l'entitat que representa Àngels Andreu són "l'equitat; és a dir, que tots tinguin dret a una plaça educativa a través de bonificacions i beques. Volem que es creïn places de 0 a 3. Tot i que els principals afectats els trobam a Mallorca i Eivissa, l'objectiu final és que a les Balears puguem fer feina per constituir un pacte educatiu de 0 a 3 anys, que sigui estable governi qui governi. Que hi hagi un reconeixement i que, independentment del color polític que administri la institució, es doti d'un pressupost per crear places, beques i bonificacions. No serà fàcil, però ho estam cercant". La portaveu del moviment és conscient que "sabem que s'ha de regular, però no via decret. El primer que creim necessari és fer un estudi a escala de les Balears que detalli quines guarderies hi ha. D'altra banda, cal solucionar el 12,4% de places que estan bloquejades per qüestions legislatives. Estam per sota de la mitjana de la resta de comunitats autònomes".

La presentació de la Proposició No de Llei a càrrec de MÉS per Menorca s'entén com una passa "bàsica" i es considera que ha faltat "diàleg per resoldre aquesta situació, que patim des de fa mesos. Volem un compromís ferm del Govern pel que fa a creació de places", assenyala Àngels Andreu. Ara tot queda en mans del Parlament. Sobre això, Andreu comenta que "el cost d'una plaça de 2 anys ronda els 4.000 euros anuals. Aquests diners els aporten les famílies i els ajuntaments. El Govern balear dona 166 euros per cada infant. Podria aportar molt més. No arribarem a una educació infantil gratuïta i universal, però cal anar passa a passa".

El col·lectiu d'escoles de 0 a 3 anys de Menorca és integrat per totes les escoles infantils de l'illa i l'equip d'atenció primerenca.

stats