Societat 26/06/2013

L'ONU alerta de la proliferació de noves drogues i de l'augment de consumidors

L'Informe Mundial sobre les Drogues del 2013 està dedicat a les noves "drogues legals" que imiten l'efecte d'altres d'il·legals

Efe
2 min
Un supermercat virtual per a la compravenda fàcil de drogues

VienaCada vegada hi ha més tipus de drogues i més consumidors d'estupefaents al món. Aquestes són dues de les principals conclusions de l'Informe Mundial sobre les Drogues del 2013, publicat aquest dimecres per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Fins a 315 milions de persones, el 6,9% de la població mundial de 15 a 64 anys, va consumir alguna droga almenys una vegada l'any 2011, un increment del 9% respecte a l'any anterior, segons l'estudi de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD).

L'informe assenyala, però, que l'augment del nombre de consumidors, el 18% des del 2008, s'explica en gran part per l'augment de la població mundial, mentre que el de "consumidors problemàtics de drogues" es manté estable en 39 milions de persones, el 0,9% de la població adulta mundial. També destaca que la xifra de morts pel consum d'estupefaents, 247.000 persones l'any 2011, va ser similar a la d'anys anteriors. "Hem d'admetre que, a escala global, la demanda de drogues no s'ha reduït substancialment i que hi ha desafiaments per a l'aplicació del sistema de control de drogues", reconeix a l'estudi el director de l'ONUDD, el rus Yuri Fedotov.

L'estudi recalca una tendència que ja va començar anys enrere i que sembla que s'accentua: el consum de drogues tradicionals com les derivades de l'opi o la cocaïna s'estabilitza, mentre que puja el d'estimulants sintètics i proliferen nous tipus d'estupefaents que es venen de forma legal per internet. L'Informe Mundial d'aquest any està dedicat a la proliferació sense precedents de noves "drogues legals" que imiten l'efecte d'altres d'il·legals, i que es venen com "sals de bany" (imitació de la cocaïna) o "encens" (marihuana sintètica).

Els fabricants aprofiten un buit legal, ja que els laboratoris policials triguen temps a identificar aquestes substàncies, i quan ho fan, la seva composició sol variar molt ràpid per burlar la llei. Els experts de l'ONU indiquen que fins a finals del 2009 es van detectar a tot el món 166 noves substàncies d'aquest tipus, mentre que a mitjans del 2012 ja se'n comptabilitzaven 251, un increment de més del 50% en menys de tres anys.

Aquestes drogues són "un problema alarmant" i presenten "desafiaments inèdits" per a la salut pública, segons l'ONUDD, perquè a més són molt fàcils d'aconseguir, i a internet es poden trobar amb pocs clics. L'estudi adverteix de l'error de pensar que aquestes substàncies són innòcues, ja que poden ser més perilloses per a la salut que les drogues tradicionals, generen intoxicacions, conductes agressives i fins i tot poden induir al suïcidi.

stats