Societat 02/08/2013

L'FMI recomana a Espanya que abaixi els sous un 10%

El fons creu que la reforma laboral "està donant fruit a poc a poc" però demana més reformes i amb un "pacte social" entre sindicats i empresaris

Xavier Alegret
1 min
La graella inclourà consells laborals, una borsa de treball i informació sobre cursos de formació.

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha recomanat aquest divendres a Espanya que abaixi els salaris un 10% en els propers dos anys per crear ocupació. En el mateix paquet de mesures, l'organisme ha reclamat que s'abaixin en 1,7 punts les cotitzacions a la Seguretat Social, cosa que hauria de facilitar la contractació.

L'FMI ha aplaudit la reforma laboral del PP del 2012, que "està donant fruit a poc a poc", però ha demanat que s'aprofundeixi més en la reforma del mercat de treball. A més, creu recomanable que la reforma es produeixi amb un "pacte social" que inclogui els sindicats.

En un informe presentat aquest divendres, l'FMI ha recalcat que "cal millorar encara més la dinàmica del mercat de treball per reduir de forma suficient l'atur, entre d'altres coses augmentant la flexibilitat interna, reduint la dualitat del mercat de treball i millorant les polítiques actives".

Per aconseguir que l'acord s'implementi al més ràpidament possible, la institució dirigida per Christine Lagarde considera "beneficiós" que s'estudiï "la possibilitat d'un acord social entre els sindicats i els empresaris". No obstant, admet que és "difícil" i adverteix que la cerca de l'acord no ha d'endarrerir les reformes.

Per l'FMI, l'atur "inacceptablement elevat" continua sent una de les grans febleses de l'economia espanyola. No obstant, preveu que la taxa d'atur toqui sostre enguany, en el 27,2%, i que comenci a baixar a partir de l'any que ve. Això sí, el ritme de descens serà lent, i el 2014 continuarà en el 27%, segons el fons, que preveu que el 2018 la desocupació encara superi el 25% de la població activa.

stats