SOCIETAT
Societat 21/06/2013

L'Audiència de Girona condemna el zelador d'Olot a 127 anys i mig de presó

Joan Vila, condemnat per 11 delictes d'assassinat, complirà un màxim de 40 anys a presó i li aplicaran els beneficis penitenciaris a la pena global

L.díaz-roig
2 min
Joan Vila, que va treballar al geriàtric La Caritat d'Olot, va escoltar ahir a Girona el veredicte del jurat.

BarcelonaL'Audiència de Girona ha condemnat el zelador del geriàtric La Caritat d'Olot Joan Vila a 127 anys i mig de presó per 11 delictes d'assassinat.

Segons la sentència, Vila complirà un màxim de 40 anys a presó i li aplicaran els beneficis penitenciaris a la pena global. A més, haurà de pagar una indemnització d'un total de més de 340.000 euros als familiars de les seves víctimes.

El jurat popular el va declarar culpable per unanimitat dels onze assassinats el passat dia 11, amb l'agreujant de traïdoria i en tres d'ells, a més, amb el d'acarnissament. Van concloure que Vila sabia perfectament què feia quan administrava els còctels de fàrmacs, sobredosis d'insulina o substàncies corrosives als 11 avis que va matar entre els anys 2009 i 2010, i van negar que actués per compassió i per evitar-los patiments. Al contrari, en les tres últimes víctimes, a les quals a més de fàrmacs va fer empassar lleixiu i àcid desincrustant, el jurat va considerar que els va causar un "patiment extraordinari innecessari".

El jurat va entendre que Vila "va abusar de la confiança de les víctimes", ja que "eren persones dependents i desvalgudes que necessitaven ajuda per a tot, que confiaven en ell i que, a més, no es podien defensar".

En canvi, el jurat sí que va estimar l'atenuant de la confessió voluntària que Vila va fer davant del jutge, encara que fos quan les investigacions dels Mossos d'Esquadra avançaven i tenien cada vegada més proves de la seva culpabilitat. El jurat també es va mostrar en contra per unanimitat d'elevar cap petició d'indult i només en la concessió de favors penitenciaris hi va haver un vot discrepant: vuit membres hi van votar en contra i un a favor.

stats