SANITAT
Societat 19/06/2013

Kovacs defensa els contractes de risc compartit en la gestió sanitària

Ara Balears
2 min
Kovacs i Rodríguez Sendín, en la roda de premsa d'ahir.

Palma.La Fundació Kovacs i el Servei de Salut de Balears han posat en marxa el primer contracte de risc compartit -que consisteix que l'administració paga en funció dels resultats econòmics i clínics- per una tecnologia sanitària, en aquest cas la intervenció neuroreflexoteràpica (NRT). Així, l'administració es garanteix que just paga si s'assoleixen els objectius fixats.

Els resultats que ha revelat el contracte entre la Fundació Kovacs i l'administració sanitària balear, que està en vigor des de gener de 2011, evidencien que s'han superat els objectius fixats. Entre l'1 de gener de 2011 i el 31 de desembre de 2012, han estat derivats 3.802 pacients de Balears per ser tractats amb l'NRT, una tècnica que consisteix a estimular fibres nervioses que contraresten els mecanismes que causen el dolor, inflamació i contractura en els casos subaguts i crònics de dolences de coll i esquena.

L'avaluació dels resultats indica una millora mitjana del grau de dolor del 75% (quan l'objectiu fixat en el contracte de risc era del 30%); l'abandonament del tractament farmacològic fou del 71% (l'objectiu era del 20%) i cap dels pacients sotmesos a la NRT no va ser operat, quan se cercava abaixar les intervencions quirúrgiques un 20%.

Segons explicà ahir el president de la Fundació Kovacs, Francisco M. Kovacs, el Servei de Salut ha aconseguit un estalvi d'11,1 milions d'euros. Sense l'NRT, la despesa generada (amb tractaments farmacològics, proves diagnòstiques i intervencions) seria de 13,7 milions.

Kovacs destacà que aquest tipus de contracte és beneficiós per als pacients i assegura la rendibilitat dels recursos públics. El president de l'Organització Mèdica Col·legial, Juan José Rodríguez Sendín, defensà també la necessitat d'avaluar les tecnologies que s' apliquen als pacients i els fàrmacs, perquè els criteris clínics i econòmics estiguin sempre presents en les decisions dels responsables sanitaris.

stats