Un violador admet que va tornar a atacar en un permís penitencari

La primera víctima de l'home assegura que "ho tornarà a fer"

"Ha evolucionat molt la seva personalitat i és conscient del mal que va causar a les víctimes". Aquesta era la conclusió de l'informe dels Serveis Penitenciaris que va permetre que Tomás Pardo Caro, que complia una condemna de 26 anys de presó per la violació d'una dona amb intent d'homicidi i robatori comesos el 2002 a Martorell, sortís de la presó. Després que el jutjat penitenciari denegués el permís 13 vegades, el febrer del 2016 l'Audiència de Barcelona va acceptar que Pardo tingués un permís de tres dies. L'octubre del mateix any l'home tenia un altre permís de tres dies quan va tornar a atacar. En aquesta segona agressió Pardo va violar una dona a qui havia retingut contra la seva voluntat, havia intentat assassinar-la i la va robar a Castellbisbal, segons la fiscalia. Aquest dimecres s'ha fet el judici, a porta tancada, a l'Audiència de Barcelona, on l'home ha admès els fets del 2016.

El jutge va negar 13 permisos al violador reincident

L'advocada de Pardo, Gemma Monera, ha assegurat que l'home ha reconegut els delictes dels quals se l'acusa i ha explicat que en el judici s'han fet les proves mínimes "per corroborar els fets". Monera ha afegit que el seu client no es vol defensar i li ha expressat que està penedit, tot i que aquest matí no ho ha manifestat ni ha demanat perdó. El judici s'ha fet a porta tancada a petició de la víctima: el tribunal ho ha decretat així perquè és "l'única forma de preservar el dret a la intimitat i respecte a ella i a la seva família, i d'evitar que el judici pugui produir una victimització més gran de qui ja ha patit prou conseqüències". L'advocat de la víctima, Mariano Marín, ha explicat que la dona "està malament i la seva situació ha empitjorat" per la violació amb força del 2016. Tant l'acusació particular com la fiscalia demanen 70 anys de presó per a Pardo. El ministeri públic també reclama una indemnització de 70.000 euros per a la víctima a causa de les lesions i les seqüeles que ha patit, mentre que Marín eleva la indemnització a més d'un milió d'euros.

Segons la fiscalia, els fets que ha admès Pardo van passar el 29 d'octubre del 2016, quan l'home va abordar una dona en un aparcament d'Igualada i amb una navalla li va exigir que el portés amb cotxe a Martorell. Mentre la dona conduïa, Pardo li mostrava la navalla. A l'arribar a un carrer sense sortida d'una urbanització de Castellbisbal, pròxim a una zona boscosa, l'home va obligar la víctima a aparcar i baixar del vehicle. Després la va obligar a entrar al bosc, on la va violar i la va forçar a donar-li les claus del cotxe, la targeta de crèdit i el número PIN. També li va clavar la navalla al coll i a la zona lumbar abans de llançar-la per un barranc d'uns cinc metres. La dona va sobreviure tot i les lesions de risc vital.

El judici d'aquest dimecres a l'Audiència de Barcelona s'ha fet amb una concentració a l'exterior del Palau de Justícia, al passeig Lluís Companys, on una cinquantena de persones han cridat proclames com "Violència judicial, justícia patriarcal". Quan s'ha sabut que el judici seria a porta tancada, la primera víctima de Pardo ha exhibit, des del passadís de fora de la sala, una samarreta on es podia llegir "Justícia culpable". "Reclamem que la justícia faci la seva feina i no el deixi anar mai més", ha demanat la Montse, la primera víctima de Pardo just abans de la violació del 2002. La Montse va ser víctima d'un robatori amb violència i no va ser violada perquè uns veïns la van ajudar quan es resistia a entrar al cotxe de l'home. Poc després dels fets que va patir la Montse, Pardo va cometre la violació a Martorell, en una zona pròxima al bosc on el 2016 va perpetrar la segona violació.

Violació i apunyalament durant un permís penitenciari

Proclames dins la sala

Les paraules de la primera víctima s'han sentit al judici. Fora de l'Audiència, la Montse ha assegurat que "és responsabilitat de la justícia i el sistema penitenciari que hi hagi una altra víctima" de Pardo, de qui ha dit que "ho tornarà a fer" quan pugui. La fiscalia i l'acusació particular demanen 20 anys de presó pel delicte de detenció il·legal, 30 anys per l'intent d'assassinat, 15 anys per l'agressió sexual i cinc anys pel robatori amb intimidació. L'acusació particular ha obert un procés contenciós administratiu per reclamar una indemnització al departament de Justícia, perquè Pardo era a la presó.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF