TRIBUNALS
Societat 08/06/2019

La temporada alta agreuja el col·lapse de la Justícia a Eivissa

Advocats i sindicats exigeixen mesures urgents davant les deficiències de l’administració judicial

Inma Saranova
4 min
La temporada alta                   agreuja el col·lapse                       de la Justícia a Eivissa

EivissaLa situació de la Justícia a Eivissa continua precària després de l’incendi que va cremar l’edifici dels jutjats -les raons del qual encara s’han de donar a conèixer, tot i les detencions que ja ha fet la Policia Nacional-, però encara pot empitjorar. Advocats i funcionaris han fet saltar l’alarma davant l’arribada de la temporada alta turística, que ja acostuma a saturar els serveis de Justícia, un efecte que es pot multiplicar en un moment en què no hi ha les instal·lacions necessàries per assumir la previsible sobrecàrrega estival. A més, aquest any, segons sindicats i professionals del sector, s’espera un estiu “molt calent” a Eivissa.

Dimarts el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears instava els poders públics que es fixàs “com a prioritat absoluta” la cerca de solucions a l’actual situació del Partit Judicial d’Eivissa, quatre mesos després de l’incendi a l’edifici dels jutjats de l’avinguda Isidor Macabich. La Junta de Govern del Col·legi demanava que s’adoptassin amb la màxima urgència “totes les mesures que permetin restablir tan aviat com sigui possible la normalitat de l’activitat judicial” amb l’objectiu de poder “oferir la resposta que mereixen obtenir els ciutadans”.

Nova seu judicial

La finalització de la construcció de la nova seu judicial a Eivissa, situada a la plaça de la Graduada, continua sense data, malgrat l’evident situació d’emergència. El Ministeri de Justícia i la Delegació del govern espanyol varen marcar un primer termini per al 31 de març, el qual ha anat ajornant-se mes a mes. El director insular de l’Administració de l’Estat a les Pitiüses, Enrique Sánchez, assegura que tots els processos estan en marxa. “No hi ha cap activitat ni procés paralitzat, i res va més lentament del que toca”, insisteix. Però pel que fa als terminis per acabar les obres, Sánchez es mostra esquiu: “Jo no som qui per donar un termini i, a més, és molt difícil aventurar-lo, perquè aquests processos són seqüencials i no es poden agilitar, però allò que sí que es pot dir és que tot està en marxa i, per tant, podem estar tranquils”.

El secretari d’Organització de la secció de Justícia del sindicat CSIF a les Pitiüses, Sabino Aramburu, no hi està d’acord. Afirma que, malgrat que la darrera previsió és que l’obra estigui acabada aquest mateix mes, les licitacions de les quals parla Sánchez poden allargar el tràmit almenys fins a octubre. Al CSIF no confien poder-se instal·lar a les noves dependències abans de la tardor.

Mentrestant, encara que tota la plantilla ja s’ha incorporat, molts casos continuen aturats. El sindicat parla d’una suspensió des del gener d’almenys 250 causes i judicis en l’àmbit penal, i d’una quantitat semblant de causes lleus. “Es fan qüestions de mer tràmit, com arxivaments, però no s’està traient el treball, perquè els terminis continuen aturats”, remarca Aramburu. De moment, segons el CSIF, només funcionen el Jutjat de Guàrdia i el de violència sobre la dona, mentre que en els jutjats penals només es fan alguns judicis ràpids derivats des dels altres dos jutjats que sí que estan en funcionament.

Retard en l’exercici

El Col·legi d’Advocats denuncia que les condicions actuals suposen un “retard intolerable en l’exercici del dret a la tutela judicial efectiva que empara tot ciutadà i al dret a una justícia ràpida”. Assegura que reprendre l’activitat judicial normal és “una necessitat imperiosa”, sobretot tenint en compte que ja ha començat la temporada alta turística que, segons el Col·legi, “comporta un notable augment poblacional i un increment dels casos amb possible incidència penal”. L’aturada dels processos i la previsible acumulació durant la temporada suposaran la necessitat d’augmentar la càrrega de treball de manera notable, per la qual cosa des del CSIF esperen que el Ministeri presenti plans d’actuació mitjançant la prolongació d’horaris i la creació de torns nous. “Desconeixem si el Ministeri té pensat fer contractes de reforç”, lamenta Aramburu.

Pel que fa a les instal·lacions, la situació és dramàtica, sobretot a les dependències actuals del Jutjat de Guàrdia. “S’hi poden reunir perfectament 15 persones, i no hi caben”, recorda Aramburu, qui assegura que el lloc habilitat a l’edifici CETIS fa menys de 12 metres quadrats, un espai en el qual no hi caben més de vuit persones. Per aquest motiu, el sindicat fa temps que va presentar un escrit davant la Subdirecció General de Relacions amb l’Administració de Justícia en què demanava que es modificassin les instal·lacions amb urgència. Per ara, això no s’ha fet.

La situació del departament forense és una mica millor, segons Aramburu. “Almenys ara el llit de reconeixement ja no està en posició vertical, sinó horitzontal”, ironitza el sindicalista. Però els detinguts continuen als calabossos de la Policia Local, que per les seves característiques no serveixen per acollir un gran nombre de persones -l’any passat, la mitjana de detinguts en temporada alta va ser de 12, amb pics de 20 en un dia-. Així doncs, previsiblement, enguany la Policia Nacional i la Guàrdia Civil aniran duent els detinguts als jutjats segons els reclamin. Això suposarà, segons augura el CSIF, que les guàrdies dels funcionaris i dels advocats s’allargaran.

La junta del Col·legi d’Advocats considera que la provisionalitat en la reubicació dels òrgans judicials que es varen veure afectats per l’incendi, per bé que és excepcional, “s’allarga massa” i no és la que mereixen “ni els ciutadans que resideixen a les Illes, ni els visitants, ni els advocats, jutges, lletrats, fiscals i el personal al servei de l’administració judicial”, col·lectius que, en opinió dels advocats, “es veuen obligats a treballar o comparèixer en unes condicions impròpies d’una justícia del segle XXI”. I, mentrestant, tampoc s’han resolt les reivindicacions que fa anys que reclamen els funcionaris de Justícia, com l’equiparació de la indemnització de residència amb les illes menors de les Canàries.

stats