Avui coneixem

"Jugar i divertir-te no s'acaba amb els anys"

José Ricardo Gómez representa un dels pocs casos de 'gamers' més enllà de la trentena: ell continua endavant a 54 anys

José Ricardo Gómez (Palma, 1965) forma part d'una minoria dins el món dels 'gamers' a causa dels seus 54 anys. Són pocs els jugadors de videojocs que s'hi dediquen de ple més enllà dels 30, malgrat que cada vegada hi ha menys complexos. 

És habitual trobar persones de la vostra edat que es dediquin als videojocs?

No. És molt estrany. És cert que pots trobar jugadors de videojocs més grans que jo, de 60 o 70, però no és el normal. De fet, solen ser coneguts precisament per això: per la seva edat. Més d'un 95% dels jugadors són joves. La majoria tenen entre 20 i 30 anys.

Quan us vàreu iniciar en els videojocs?

Hi jug des que hi ha videojocs, des que varen sortir les primeres consoles. 

Formau part de Twitch, una plataforma de 'gamers' on es retransmeten partides en directe i es cobra en funció dels subscriptors i que només té quatre anys d'existència. Com vàreu començar?

Volia provar com es veien les retransmissions en directe, i també volia guardar les partides. Seguia gent que també feia directes i vaig decidir intentar-ho, sense cap expectativa. Al principi tenia entre 15 i 20 seguidors, i ara ja en són 3.000. També he arribat a tenir 150 subscriptors, que són les persones que paguen una quota per mirar el que fas. Gràcies als subscriptors, he anat millorant l'equip per fer els vídeos.

Com és el procés creatiu d'aquestes retransmissions de partides de videojocs en directe? N'hi arriba a haver algunes que són molt sofisticades...

Al principi no tenia càmera, però des del començament he treballat molt les presentacions. Preparava escenes i feia fons animats. Quan la gent entrava al canal, els cridaven molt l'atenció les escenes de presentació del joc.

Que el canal estigui molt treballat és clau per atreure seguidors?

No tant com tenir sort. També hi ha el factor que si jugues a videojocs de moda, com 'Fortnite' o 'Grand Theft Auto' (GTA), saps que tindràs més gent. Jo ara jug a 'Overwatch', que és un videojoc d'estratègia molt ràpid i competitiu. També m'agraden molt els videojocs de por.

Se sorprèn la gent que entra al vostre canal de la vostra edat?

Sí, però sobretot al principi. Ara ja tenc molts de seguidors que s'han consolidat i em coneixen. Em feia gràcia quan deien que els al·lucinava veure algú de la meva edat jugant a jocs per als quals has de tenir bons reflexos. Molta gent em deia que li agradava veure algú així perquè ells sentien que podien arribar a jugar a aquesta edat. Pensam que els videojocs s'acaben quan tens una edat i passes dels 30, però no és així. Jugar i divertir-te no s'acaba amb els anys.

Hi ha moltes activitats que s'associen només als joves...

Així és. Ens hem de llevar els límits mentals. El tema és passar-t'ho bé. Hi ha mil jocs i maneres de jugar. 

Què diríeu a la gent que demonitza els videojocs?

Som dels que pensa que els videojocs no fan mal. Hi ha gent que veu sèries tot el dia al sofà i tampoc no passa res. Els videojocs també són ficció, i a més ajuden a agilitzar la ment. T'obliguen a fer coses amb rapidesa i t'estimulen.

Però hi ha gent que passa massa hores davant una pantalla...

Això és cert, i s'hauria de limitar el temps, sobretot en el cas dels nins. Jo em dedic a això, i hi ha dies que puc jugar entre quatre i cinc hores. D'altres arrib a fer vuit o nou hores. És un treball i acab molt cansat. Però un nin, per exemple el meu fill, no hi hauria d'estar més de dues hores repartides durant el dia. Els nins no han d'estar tot el dia aferrats a una pantalla i no tenir vida social. En el meu àmbit, conec gent que ni tan sols surt de casa i que només viu per als videojocs.

D'on treuen els beneficis els jugadors a les plataformes?

Dels subscriptors i la publicitat. A Twitch hi ha dues categories de jugadors: els afiliats i els partners. Els partners tenen una mitjana de subscriptors importants, i també controlen quan i on col·loquen els anuncis en el seu canal. Hi ha gent que, gràcies als videojocs, ha deixat la seva feina, o s'ha canviat de cotxe o de casa. Alguns jugadors necessiten invertir vuit hores i d'altres en tenen suficient amb tres. Depèn del producte que facin.

Com és la relació amb els vostres seguidors?

Molt bona. Tenim un canal de Telegram de més de 100 persones per comunicar-nos. M'he trobat amb gent de fora de les Balears que ha vingut a Mallorca i hem aprofitat per conèixer-nos. L'altre dia vaig sopar amb un seguidor de Múrcia. De vegades és estrany, perquè per a ells és especial.

Què és el que més us agrada d'aquest món?

M'agrada comunicar-me amb la gent, però, sobretot, que la gent s'ho passi bé. Quan un directe surt bé és molt satisfactori. Hi ha persones que, després d'un mal dia, desconnecten quan et veuen jugar. De vegades m'han enviat missatges donant-me les gràcies. M'agrada que la cosa sigui simpàtica perquè la gent rigui o jugui amb mi.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF