Societat 27/07/2018

El Jovellanos més catalanòfil

A. Janer Torrens
1 min
El Jovellanos més catalanòfil

PalmaDurant el seu exili a Mallorca (1801-1808), Jovellanos aviat va prendre consciència de la realitat social i lingüística del seu nou entorn. Ho demostra l’obra que presentà el 1804 en un concurs convocat per la Sociedad Patriótica de Mallorca. Duia per títol Tratado teórico-práctico de la enseñanza i hi trobam reflexions sobre el català del tot sorprenents en una època marcada pels Decrets de Nova Planta.

En relació amb l’ensenyament de la “lengua mallorquina”, el polític asturià deia: “Siendo la que primero aprenden, la que hablan en su primera edad (...), visto es que merece mayor atención que la que le hemos dado hasta aquí. Se dirá que la amamos, y es verdad, pero no la amamos con ciego amor. El mejor modo de amarla será cultivarla. Entonces conoceremos lo que vale y lo que puede valer; entonces podremos irla llevando a la dignidad de lengua literata (...); y entonces, escribiendo y traduciendo en ella obras útiles y acomodadas a la comprensión general, abriremos las puertas de la ilustración a esta muchedumbre de mallorquines...”.

Els mallorquins també devem a Jovellanos, viatger forçat, la valoració de la nostra cultura. La mirada autòctona sobre la Llonja, la Catedral, els convents de Sant Domingo i de Sant Francesc, l’Ajuntament de Palma i la Cartoixa de Valldemossa començà a ser diferent a partir de les magnífiques descripcions d’una de les figures més importants de l’Espanya del segle XVIII.

stats