ENTREVISTA
Societat 08/12/2019

John Hardy: “El dia que deixem de comprar coca-coles, Coca-Cola canviarà”

Entrevista al fundador de la Green School a Bali, una escola on els nens aprenen de forma sostenible per convertir-se en els pròxims “líders verds globals”

Nereida Carrillo
3 min
John Hardy: “El dia que deixem de comprar coca-coles, Coca-Cola canviarà”

BarcelonaDesprés de veure el documental Una veritat incòmoda -sobre l’emissió de gasos d’efecte hivernacle-, John Hardy i la seva dona Cynthia van voler mitigar el mal que havien fet al planeta. I van crear la Green School, a Bali, una escola construïda amb bambú, sense parets, on els infants aprenen de forma sostenible per convertir-se en els pròxims “líders verds globals”. Hardy, que va patir a l’escola per la seva dislèxia, es vanta de regentar-ne una on els infants són feliços i intenten millorar el món, per exemple produint samarretes orgàniques o pressionant el govern d’Indonèsia perquè prohibeixi les bosses de plàstic. Hardy va ser a Barcelona per inaugurar el curs a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya.

Com inspireu els vostres estudiants per engegar projectes que millorin el món i la societat?

El mètode didàctic és el learning by doing. A més, als nens i nenes se’ls encoratja a tenir un projecte que els apassioni i a seguir aquella passió. Si tens una causa, com la causa de la gent de Barcelona que és avui als carrers perquè els seus somnis es facin realitat, l’aprenentatge és més real. La filosofia d’aprendre, recordar i examinar és un circuit. No afecta la persona. El que tu fas i el que et passa és molt poderós. La majoria d’alumnes de la Green School estan implicats en una causa per millorar el món.

En què falla el nostre model?

Hi ha infants a la Xina que se suïciden per la pressió dels exàmens industrials. Com pot ser? De petit vaig tenir un professor que em va prendre el llapis i em va dir: “T’aniria millor amb un martell”. Va ser dur, però vaig sobreviure i vaig tenir alguns professors increïbles. Avui deixem molts infants enrere per la pressió. ¿De debò tots hem d’encaixar en el mateix motlle? ¿Sense importar com som? Sempre dic que si treus bones notes en una escola perfecta i t’hi gradues, potser un dislèxic et donarà feina. Com ho van fer Steve Jobs o altres. Ells no es van emmotllar i van buscar altres camins.

I com ho millorem?

És molt difícil. Hi ha les normes i un grup molt fort de gent que no vol canviar. Fan el que fan perquè hi creuen i això és bo per a alguns infants, però no per a tothom.

¿A la Green School no hi ha exàmens?

Tenim altres mètodes per comprovar que el missatge s’ha assimilat. Vam tenir un nen que volia venir a la Green School però no tenia els diners que costa. El seu pare tenia un amic artista i li va demanar que li donés una obra. La va vendre i va aconseguir el finançament, i el nen li va dir al seu pare que no hi aniria en avió i va agafar el tren des d’Anglaterra fins a Tòquio i després el vaixell fins a Bali. Va trigar dues setmanes a arribar a l’escola. Això és un nen boig! Va estar-hi un any; la seva mare el trobava a faltar. I va tornar a casa en tren.

Hi ha molts joves conscienciats, com Greta Thunberg, ¿però els escoltem prou?

Si el clima empitjora, hi haurà molts nens infeliços que ens preguntaran què hem fet. Hi ha bosses amb un eslògan que diu Nosaltres, els nens, som el 50% de la població, i importem, perquè som el 100% del futur. És molt maco. La Greta Thunberg no és una noia normal, és especial. Les empreses i els governs no se l’escolten, però nosaltres som les empreses i els governs: el dia que deixem de comprar coca-coles, l’empresa Coca-Cola canviarà. No podem controlar els governs i les empreses però tenim el control sobre nosaltres. Els governs i les empreses viuen de nosaltres i no al revés.

A la Green School no heu triat materials de cap empresa, sinó bambú. ¿Això què ensenya?

És l’únic material sostenible. Vam fer l’escola de bambú perquè els infants entenguessin que sempre en poden tenir. I que les ciutats no són necessàriament el futur. Hi ha molta gent que condueix durant una hora o dues per ficar-se en un galliner i clavar cops a l’ordinador tot el dia. Algunes feines molt manuals desapareixeran. Ara hi ha molta gent que treballa on sigui i el mòbil és una eina molt poderosa. El món està canviant i l’únic que podem fer és preparar els infants per entendre els canvis. No els podem dir quins canvis se succeiran, però si són feliços i creatius, els anirà bé.

Li vas dir al teu fill que no havia de buscar feina sinó crear-se’n una que fes el món un lloc millor.

I ho ha fet. És professor. Ensenya com construir amb bambú. Si treballes per a una empresa no pots triar. O fas la feina o te’n vas. Les feines a les empreses són una trampa.

stats