Publicitat
Publicitat

Joan Cànaves Bordoy: “Les Balears són immillorables en l’àmbit dels recursos pesquers”

Joan Cànaves fa 25 anys que surt a pescar. S’endinsa a la mar des de Portocolom, en una embarcació d’art menor i al costat del seu germà i soci. La seva jornada arrenca a les cinc del dematí i s’allarga fins a la una del migdia.

Per què vós vàreu fer pescador?

No va ser per tradició familiar, sinó per decisió pròpia. M’agrada la sensació de llibertat i desconnexió que m’envaeix quan estic enmig del mar, allunyat de la civilització.

Dit així, no sembla tan feixuc...

Però ho és. Els pagesos diuen que fan feina de sol a sol, els pescadors en feim des d’abans que surti. És una feina cansada i dura, perquè el medi és hostil i inestable. Un està subjecte al fred, a la calor, al mal temps. Treballes hores i hores dret, engronsant-te tota l’estona i aguantant l’equilibri. Per sort, però, la tecnologia ha ajudat molt a la professió. Abans era molt més arriscat sortir a pescar.

Com és el dia a dia d’un pescador?

Varia molt en funció de la captura que tengui com a objectiu. Bàsicament, però, consisteix a sortir ben d’hora, pescar, anar guardant el peix a les geleres, tornar al port i classificar-lo. D’allà, un transportista se l’endu cap a la Llotja i immediatament es ven i el pescador el pot cobrar. Aquesta immediatesa és fabulosa! No conec cap altre sector que l’ofereixi.

Pescar a les Balears té avantatges?

A Espanya, les Balears són un lloc immillorable pel que fa als recursos pesquers. A regions com Galícia i Cantàbria ho passen bastant pitjor, la veritat. Aquí tenim l’avantatge del turisme: els turistes consumeixen molt peix i, per tant, hi ha més demanda. No arribam a tenir mancança, però de peix no en sobra mai.

I l’inconvenient més gran quin és?

El problema principal és de rentabilitat econòmica: els costs de manteniment són molt grans, mentre que a l’hivern hi ha setmanes senceres que no es pot sortir a pescar. Jo puc ser autosuficient perquè ja tenc els fills grans, però és difícil surar una família només pescant. Si un vol pagar estudis als fills, ho té molt complicat.

Optimista, tot i això?

Sí. El preu del combustible ha baixat un 20%. A més, aviat arribarà la temporada forta, amb la pesca de la llampuga.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF