Salut preveu que l'augment de contagis de covid-19 continuï i arribi en setmanes a una "incidència elevada"

El portaveu de la Conselleria, Javier Arranz, avisa que la situació "és crítica" a les Illes Balears i qualifica Eivissa de "lloc de risc"

El portaveu de la Conselleria de Salut pel que fa al coronavirus, Javier Arranz, ha afirmat aquest dimecres que la situació sanitària a les Balears "és crítica en aquest moment" i que "hem de ser estrictes si no volem parlar de coses més serioses d'aquí a unes setmanes". En aquest sentit, ha admès que cal fer més feina amb accions comunitàries perquè la població prengui consciència de la importància de complir les mesures sanitàries per contenir el coronavirus.

Arranz ha advertit que els contagis a les Balears "previsiblement continuaran pujant" les properes setmanes. A més, ha dit que els preocupa que l'augment que estan patint les Illes és "una mica més ràpid" que en el primer pic de la segona onada. En aquest sentit, preveu que d'aquí a tres o quatre setmanes la Comunitat arribi una "incidència elevada", semblant a la que hi havia a final d'agost i principi de setembre, quan es detectaven entre 400 i 500 PCR positives per dia. "Esperem que no sigui tan alta", ha reblat.

El portaveu considera que aquest increment de contagis no és una tercera onada, "sinó una segona onada més llarga", perquè no s'ha arribat a taxes d'infeccions realment baixes. Ha argumentat que un dels motius que ha provocat aquesta situació ha estat que l'avanç de la pandèmia a la Península ha estat més lent, atès que primer ha afectat Catalunya i després, la resta de comunitats, amb el focus a la Comunitat de Madrid. "I les Illes anam a remolc de tot això", ha defensat.

Eivissa, lloc de risc

D'altra banda, Arranz ha posat el focus en Eivissa, que actualment és l'illa més afectada per la pandèmia. En aquest sentit, ha afirmat que la situació a la pitiüsa major "no és bona", sinó que ha empitjorat "i és un lloc de risc" per l'augment de contagis de coronavirus. En aquest sentit, ha avançat que s'està estudiant la situació i "els propers dies" es dictaran noves mesures, tant restrictives com de sensibilització de la ciutadania per complir les mesures preventives.

En concret, la incidència de contagis els darrers 14 dies a la pitiüsa major és de 248 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat a les PCR és d'un 13,13%. Hi ha llocs especialment afectats, on la taxa d'infectats respecte de la setmana passada s'ha doblat. És el cas de Sant Antoni, que, amb un 19,77%, és el municipi de l'Arxipèlag amb la taxa més alta; la ciutat d'Eivissa, amb un 13,6%, i Santa Eulàlia, amb un 10,8%.

A les Balears, la incidència acumulada de 14 dies és de 205 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la de set dies és de 121, "cosa que significa que la segona setmana és una mica més de la meitat del total; que estam en una lleugera pujada", ha exposat. Per illes, Mallorca té una incidència de 198 casos per cada 100.000 persones i una taxa de positivitat en PCR d'un 6,75%; Menorca, 122 casos i una taxa d'un 4,13%, i Formentera, 49 casos i una taxa d'un 6,25%. Cal dir que tot el territori insular està per sobre de la taxa del 4% de positius que marca la Unió Europea per ser una regió segura.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF