La seguretat de comprar producte local

Jaume Pocoví: “Les coses varen començar a canviar els anys noranta"

El coneixement que es té actualment dels pesticides ha permès millorar-ne les aplicacions. “Quan varen sorgir, mataven tot indiscriminadament i afectaven la salut de les persones”, explica Jaume Pocoví, membre de la comissió permanent d’Unió de Pagesos. “Les coses varen començar a canviar els anys noranta. Ara es té en compte que hi ha depredadors que són beneficiosos”.

Fa uns vint anys “hi va haver una retirada massiva de productes, i n’han sorgit de nous d’origen natural”. Els pesticides s’apliquen “quan no queda més remei” i es fa tot el possible per “no matar els depredadors” que poden col·laborar amb els agricultors a controlar les plagues. De fet, els pagesos “compren els depredadors” i són els primers interessats que no morin, en part a causa del seu cost econòmic.

Pocoví és conscient que “hi ha hagut gent que ha vist la seva salut afectada, tant aplicadors com consumidors”. Recorda “desastres al Pla de Sant Jordi” en la lluita dels agricultors contra la poruga de l’alfals. “És un miracle que no hagi passat res més greu”.

Quant a la polèmica amb el glifosat, aquest agricultor està convençut que “alguna cosa hi deu haver”. “Fa anys que hi ha aquesta polèmica i s’ha de recordar que cap químic no és perfecte”, assenyala. Com qualsevol multinacional, “Monsanto cerca per damunt de tot el seu benefici”, encara que Pocoví considera que aquesta empresa “també ha aportat molt als agricultors”.

Per a Jaume Pocoví, un dels problemes de la normativa actual sobre seguretat alimentària és “que hi ha aliments que venen de fora, de països que no tenen una normativa estricta ni mesures de control com les nostres”. “El millor consell que podem donar al consumidor és que compri producte local. Aquesta és la garantia més gran que li podem oferir”, diu. “Aquí tenim unes normes i uns organismes de control que funcionen”.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF