Isabel Duque: "L'any passat ja vàrem dur a terme a Palma la 'Chocho-charla' i no hi va haver cap polèmica"

La sexòloga defineix tot aquest enrenou com una "instrumentalització política"

La sexòloga i psicòloga Isabel  Duque , també coneguda com la youtuber feminista Psico   Woman oferirà aquest dissabte la xerrada sobre educació sexual que ha generat tanta polèmica a Palma en les darreres setmanes a causa del titular de la conferència: 'C hocho - charla '.  Duque  explica que se sent molt dolguda per tot l'enrenou que hi ha hagut al respecte, però assegura que les crítiques rebudes no la faran renunciar a la seva lluita per una societat més igualitària.

En què consisteix la vostra feina?

Soc psicòloga, sexòloga i terapeuta familiar. Des de fa 13 anys duc a terme tallers i xerrades emmarcades en la lluita per la igualtat i la prevenció de violències de gènere. També faig feina en centres educatius i amb gent adulta perquè la informació sobre sexologia arribi a totes les edats.

Com és l'equip de professionals que us acompanya? 

Tenc  una companya que s'encarrega de subtitular els meus vídeos per fer-los més accessibles a les xarxes socials. També  compt  amb una persona que s'encarrega de tota la part audiovisual i que edita i grava els vídeos i amb una dissenyadora gràfica. També vull destacar la figura i la feina que fa una integrant del nostre grup que té la funció de transmetre la informació mitjançant el llenguatge de signes per a persones sordes.

En què consisteixen els dos actes que dureu a terme aquest divendres a Palma?

L'acte del matí d'aquest dissabte consisteix en una formació a professionals que treballen amb adolescents en el marc de la prevenció de violències de gènere, en què es donaran algunes claus per realitzar programes de prevenció efectius. Quant a la 'C hocho - charla ' és una conferència amb parts d'humor en què s'explica de manera divertida tot el coneixement científic que hi ha sobre les vulves i que moltes persones desconeixen perquè mai no se li ha explicat.

Tot i que encara no heu fet la conferència, ja heu rebut nombroses crítiques per part de  Vox o del Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears. Què opinau d'aquest fet?

El  COPIB  ha posat en dubte la meva professionalitat sense haver llegit en què consisteix la xerrada i sense haver investigat qui soc i la trajectòria professional que  tenc . Fins i tot he sentit a dir que el meu treball és poc profund i que  minimitz  el treball i l'esforç en matèria d'igualtat.
M'han sorprès les crítiques del  COPIB ? Més que sorprès m'han dolgut. Que professionals hagin posat en dubte la meva labor i tasca en favor de la lluita per una societat més igualitària.

Per què ha causat tanta polèmica la 'C hocho- charla'? Què succeeix amb la paraula ' chocho'?

La veritat és que no ho sé ni jo. El nom oficial de l'activitat és ' Empoderándonos  desde nuestros   coños '. El nom de 'C hocho - charla ' va sorgir com a diminutiu del títol anterior, però amb cap intenció de causar cap polèmica, sinó tot el contrari, i amb la intenció de donar un toc d'humor a la xerrada. Mai no s'havia generat aquesta polèmica, per això ens ha sorprès tant, i més quan l'any passat ja vàrem realitzar aquesta conferència a Palma amb el mateix titular.

Definiríeu aquesta polèmica com a moral conservadora o masclisme?

Ho  consider  una instrumentalització política.

Us ha sorprès tot l'enrenou que s'ha generat? Què és el que us ha fet més mal de tota la polèmica?

M'ha sorprès molt perquè mai no ens havia passat. El que més mal m'ha fet és que els meus propis companys de professió del Col·legi de Psicòlegs vulguin donar una imatge negativa de la meva professionalitat.

Amb quin missatge us agradaria que es quedàs la gent que assisteixi a la vostra xerrada aquest dissabte?

M'agradaria que dins els diferents temes que tractem a la conferència, pugui transmetre a la gent informació que serveixi per començar a construir una societat més lliure i que els meus coneixements puguin ajudar a poder viure millor la nostra sexualitat en tots els nivells, físic i emocional.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF