Societat 27/10/2018

Investiguen més d’una vintena d’estafes en lloguers turístics

Les cases il·legals per arrendar dupliquen l’oferta legal

I. S.
2 min
Els estafadors s’aprofiten que no hi ha una regulació legal unificada.

EivissaLes qüestions relacionades amb la seguretat, estafes i mala praxi van ser algunes de les qüestions que es van abordar en el darrer Congrés d’Habitatges Turístics Vacacionals d’Eivissa, en el qual el director insular de l’Estat, Ramón Roca, avançà que en els mesos estivals s’havia tingut constància d’una vintena de casos d’estafes vinculades a lloguers d’habitatges turístics a Eivissa, les quals estan en procés de recerca. Segons Roca, l’Agència Tributària ja té localitzats els estafadors, atès que en fer les transferències amb comptes espanyols havia estat possible rastrejar els autors dels delictes.

Per part seva, els propietaris d’habitatges turístics legals, els habitatges unifamiliars registrats com a tals, han reconegut que aquest estiu han continuat produint-se nombroses estafes a turistes en matèria de lloguer vacacional. Així ho assegurava el president de la patronal d’aquest sector a les Pitiüses, José Antonio Pla, qui, d’altra banda, afirma que els empresaris del sector estan satisfets amb els resultats d’una campanya en la qual s’han contingut els preus respecte de les pujades d’anys anteriors.

Pel que fa a les estafes i als alts preus de l’habitatge, el president de l’Associació d’Habitatges Turístics de Lloguer (AVAT Eivissa), José Antonio Llano, ha insistit en reiterades ocasions que la seva associació d’habitatge turístic solament comercialitza habitatge unifamiliar, un producte que, segons la seva opinió, no va destinat a l’allotjament residencial, cosa que no ocorre amb els pisos turístics il·legals, que són bàsicament els que representen el gruix de l’intrusisme en el sector. AVAT representa uns 200 socis, entre comercialitzadors i propietaris, els quals, des de l’any passat, han posat especial èmfasi en la lluita contra l’intrusisme i les estafes d’internet.

De fet, des d’AVAT insisteixen que cada vegada hi ha més oferta a la xarxa a través de webs falses, però també mitjançant els grans portals, que no controlen de manera rigorosa qui és el propietari de les cases que publiciten, ja que no exigeixen cap tipus de comprovant de propietat d’aquest habitatge.

Estafadors

Segons les estimacions d’AVAT, les cases il·legals que es lloguen a Eivissa almenys dupliquen el nombre de l’oferta legal. Les dades d’una enquesta que va realitzar l’associació al final de la temporada anterior, basada en 16 empreses comercialitzadores, reflectien que el 66% s’havien trobat amb clients que havien signat contractes falsos amb empreses o pàgines inexistents.

I és que els estafadors en matèria de lloguer vacacional s’aprofiten del fet que el sector de l’habitatge turístic no disposa d’una regulació legal unificada. Precisament per aquest motiu, la secretària d’Estat de Turisme, Bel Oliver, va anunciar recentment a Eivissa que el govern crearà un Registre Únic d’Habitatges Turístics Vacacionals perquè totes les comunitats autònomes puguin regular-ho de manera localitzada. Tot i això, segons Oliver, aquest és un tema molt complex, ja que hi intervenen normatives europees, de les comunitats autònomes i estatals.

stats