INNOVACIÓ

L’Institut de Recerca es crearà amb un any de retard

Segons el Govern, s’havia de fer el segon semestre del 2018

Fa quasi un any que la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme va anunciar la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears (IRIB). El Govern va assegurar que la institució es posaria en funcionament el segon semestre d’aquest 2018. Quan falten tres mesos per acabar l’any, les notícies sobre l’aprovació de l’institut són inexistents. Les prediccions realitzades no tan sols no s’han complit, sinó que avui dia encara no hi ha una data establerta perquè es creï. “De moment no tenim una data i com a mínim hi haurà un any de retard respecte del qual teníem previst”, informen des del Govern.

Davant aquesta situació, el director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, afirma que “la intenció era posar en marxa molt abans aquesta institució, que en principi ja hauria d’haver estat en funcionament a finals d’aquest any”. El director no amaga l’errada en la predicció i reconeix que es varen equivocar anticipant la creació de l’institut per al segon semestre de 2018. “No tenc cap problema a reconèixer el nostre error, però qualsevol tramitació administrativa requereix un cert temps. Una cosa és la nostra voluntat i l’altra és la rapidesa amb la qual actua l’administració”.

Motius

Pons explica que “en aquests moments estam redactant la llei de la ciència, que és la norma que ens permetrà crear l’IRIB”. Actualment, a les Balears aquesta llei data de l’any 1997. El 2011 es va aprovar la normativa en l’àmbit estatal i des del Govern declaren que “hem d’adaptar la llei de la ciència a l’estatal per poder crear noves infraestructures”. Pons manifesta que “la implantació d’aquesta nova llei és fonamental, perquè l’institut s’ha de crear a través de la seva aprovació. L’IRIB no es podrà dur a terme fins que no s’aprovi la nova normativa al Parlament”.

Situació actual

El director general d’Innovació i Recerca ha informat l’ARA Balears que “estam treballant conjuntament amb una empresa i amb els diferents instituts de recerca de les Illes per presentar la nova llei. De moment, només en tenim l’esborrany. Això vol dir que aviat esperam poder començar la tramitació per a l’aprovació de la llei de la ciència, que permetrà la creació de l’IRIB”. Pons assegura que a finals d’octubre en tindran l’esborrany definitiu i que la passa següent serà iniciar els tràmits perquè s’aprovi al Parlament. El director no s’atreveix a dir una data exacta per a l’inici de la creació de l’institut. “El problema és que, abans de dur a debat la llei de la ciència, primer s’ha d’aprovar la llei de pressuposts. Per tant, la creació de l’institut es podria endarrerir fins al segon semestre de 2019”.

Objectiu

Tot i amb això, el Govern afirma que el projecte continua endavant i que en cap moment no n’ha perillat la creació. Pons exposa que seguiran el model d’altres entitats com la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats de Catalunya i la Fundació Basca per a la Ciència. “El principal objectiu serà la retenció d’investigadors, a fi d’augmentar-ne la qualitat i la capacitat de generar finançament. Això suposarà una major dinamització del sector tecnològic i empresarial”.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF