INFRAESTRUCTURES
Societat 15/06/2013

Inca obrirà el Principal abans de 2015

La rehabilitació "definitiva" del teatre costarà 4,8 milions d'euros

Margalida Bonnín
2 min

Inca.L'Ajuntament d'Inca presentà ahir el nou projecte de remodelació de l'emblemàtic edifici, menys ambiciós que l'anterior, que costarà 4,8 milions d'euros finançats en un 50 per cent amb fons europeus. Pel que fa a l'altra meitat dels doblers, el Consistori els avançarà i, de manera plurianual, rebrà la part corresponent de les altres dues institucions copropietàries: el Consell de Mallorca i el Govern balear, que en pagaran una tercera part cadascuna. Segons va assegurar ahir el batle, Rafel Torres, aquesta despesa es podrà assumir perquè s'hi invertirà la suma que es rebrà de la privatització de l'aigua.

Felip Jerez, primer tinent de batle, apuntà que aquest projecte "serà el definitiu" perquè és "realitzable" i està a l'abast de les tres administracions propietàries.

El model de gestió

Tot i que de moment es té clar com serà el nou espai escènic, encara no se n'ha plantejat la gestió. Per tant, no se sap si serà pública o si s'externalitzarà a una empresa privada, ni quina línia de programació seguirà. Ara bé, sí que es garanteix que l'espai estarà a la disposició de les entitats culturals inqueres.

Un projecte respectuós

Segons el projecte presentat ahir, es preservarà l'estructura bàsica de l'edifici, a més dels elements decoratius de caire modernista que resten a l'interior, com les voltes, les baranes i les cornises. La façana, d'estil clàssic i producte de la remodelació que s'hi féu l'any 1945, també es mantindrà. Això sí, se n'hauran d'esborrar les pintades que ara la decoren. La caixa escènica, que finalment no s'ampliarà, farà 146 metres quadrats i l'aforament serà de 554 butaques.

Quant a l'entrada principal, estarà situada al carrer de Martí Metge, en l'ampli espai que deixaran els dos edificis annexos que s'enderrocaran aquest mes de juliol. Hi haurà camerinos a les dues plantes i en el segon pis s'habilitarà una sala multifuncional.

La tercera és la bona

Mentre les seves instal·lacions es degraden per l'implacable pas del temps, la reforma del teatre Principal ha estat damunt la taula de tots els equips de govern que han manat a Inca els darrers vint anys. El primer projecte es va fer fa una dotzena d'anys i estava pressupostat en 12 milions. El segon, menys ambiciós, es valorà en 7,5 milions. Aquest tercer, més assolible i funcional, presenta algunes modificacions substancials respecte de la darrera proposta, com és la de renunciar a l'ampliació de l'escenari.

Per complir amb els terminis que marca la subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder), les obres hauran de començar abans del 30 de desembre d'enguany i hauran d'estar acabades abans del 30 de juny de 2015. Aquesta línia de subvencions preveia la inversió de 13,9 milions a les Balears per a projectes de rehabilitació cultural. De moment, i a punt que el termini per presentar projectes s'acabi, tan sols se n'han gastat 4,9.

stats