Societat 24/08/2018

Impulsen a Menorca una campanya de recollida de material de pesca en el fons marí

L'impacte que generen aquests tipus de residus, a més del risc que comporta per a la navegació i busseig recreatiu, s'ha incrementat els darrers temps

Iván Martín
2 min
El Consell Insular de Menorca col·labora amb aquesta iniciativa que té com a finalitat minimitzar l'impacte dels residus pesquers.

MaóL'associació Leader Illa de Menorca, a través del Grup d’Acció Local de Pesca, col·labora amb la Fundació per la Preservació de Menorca per posar en marxa una campanya de recollida d'arts de pesca perduts o abandonats en el fons marí i així evitar l’anomenada "pesca fantasma”. Quan algunes arts de pesca, com xarxes, palangres, hams, fils utilitzats en la pesca esportiva o professional es perden o queden enrocats al fons, es converteixen en un perill per als ecosistemes marins, ja que continuen capturant peixos.

L'impacte que generen aquests tipus de residus, a més del risc que comporta per a la navegació i busseig recreatiu, s'ha incrementat els darrers temps a causa de l'augment de les operacions de pesca a la mar i la introducció en el mercat de materials sintètics de gran durabilitat. Segons els experts, aquesta és la causa d'un alt percentatge de les captures accidentals d'espècies comercials i no comercials a tot el món.

La campanya que promouen aquestes dues associacions amb el nom d''En busca de la red fantasma' es perfila en dues fases. La primera va dirigida a fer una crida a entitats i empreses relacionades amb la mar i a particulars aficionats a la pesca o el busseig per tal que hi col·laborin donant avís de les localitzacions on han vist alguna xarxa o palangre abandonat. La crida es farà a través de les xarxes socials i contactant directament amb el Grup d’Acció Local de Pesca de Menorca, les confraries, empreses de pesca esportiva i centres de busseig.

La segona fase de la campanya pretén realitzar un audiovisual en què es mostrarà l’impacte d’aquestes arts i el procés de retirada d’aquests residus per tal de sensibilitzar tots els col·lectius aficionats a la mar i a la població en general sobre la fragilitat dels fons marins i els esforços que cal fer per mantenir i restaurar el patrimoni natural. Qualsevol persona o entitat que pugui informar de la ubicació d’un equip de pesca perdut pot enviar un correu electrònic a galp_menorca@cime.es.

stats