Societat 10/02/2018

“Implicar els homes en la lluita per la igualtat ”

Lucia Latorre és llicenciada en Biologia per la Universitat de Santiago de Compostel·la

Maria Cifre
2 min
Lucía Latorre,  al laboratori de l’IMEDEA, analitzant mostres d’aigua per al projecte de monitorització de blooms del fitoplàncton.

EsporlesLucia Latorre és llicenciada en Biologia per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Actualment és tècnica en Ecologia i Recursos Marins a l’IMEDEA i també participa en un projecte de gestió d’espècies invasores terrestres al TAIB (Treballem per l’Albufera i les Illes Balears).

A les aules deels estudis científics de les universitats, un 70% són dones, però llavors, en els grups d’investigació, el percentatge es redueix. “Com més important és el càrrec, menys dones hi ha”, explica Latorre. El fet de ser dona implica, en molts casos, “haver de fer esforços per poder ser escoltada i apreciada”, i afegeix que “aconseguir una bona carrera professional és més difícil si ets dona”. Aquest fet pot estar relacionat amb qüestions de caràcter, “pel fet de ser dona has d’estar lluitant constantment, perquè ens han volgut inculcar que no som tan brillants com els homes”, explica la biòloga. L’altre factor que pot influir en la carrera professional d’una científica és la conciliació familiar, normalment les dones tendim a encarregar-nos de la llar, dels fills i de les persones grans. “Afortunadament, tot això està canviant i tots en som més conscients, no només en l’àmbit de la ciència, sinó en tots els aspectes”, afegeix.

Lucía veu un “futur molt esperançador” pel que fa a la figura de la dona en el món de la ciència. Les jornades que es duran a terme amb motiu del Dia internacional de la dona i la nina en la ciència són un clar exemple del canvi que s’està duent a terme. “Si feim una comparació l’edició passada, enguany hi ha més participació, la qual cosa demostra la pressa de consciència”, explica Latorre. A més, la biòloga, insisteix en la necessitat d’implicar els homes en aquesta lluita per la igualtat entre gèneres, “sense ells no tindria sentit, i han de tenir clar que no és una lluita contra ells, sinó que es tracta de generar igualtat en tots els àmbits”, assenyala.

Quan Latorre va finalitzar els estudis universitàris a Santiago de Compostel·la, va fer un voluntariat al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’arxipèlag de Cabrera a través de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA).

Després de la seva estança a l’illa, va decidir fer el doctorat sobre la gestió d’espècies invasores terrestres en illes”. Després de doctorar-se, va coordinar, durant dos anys, un projecte sobre espècies invasores a la vall de Mai, un espai declarat Patrimoni de la Humanitat que està situat a l’illa de Praslin, a les Seychelles.

Llavors es va instal·lar a Mallorca i va treballar en projectes de conservació aplicada de la Universitat de les Illes Balears i amb l’associació TAIB. Finalment, es va establir com a tècnica en Ecologia i Recursos Marins a l’IMEDEA, on actualment treballa en un projecte amb el qual monitoritza els blooms del fitoplàncton.

L’IMEDEA es dedica a la investigació cientificotècnica d’alta qualitat en l’àrea de recursos naturals, cosa que posa una èmfasi especial en la investigació interdisciplinària en l’àrea mediterrània.

L’institut es va crear l’any 1985 amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans europeus i, en particular, dels de les Illes Balears.

stats