Imma Mayol: “Que hi hagués una trama de falsificació és discutible”

Gerent d’Emaya

Imma Mayol és la gerent de l’empresa Emaya i la responsable principal d establir els criteris de formació de plantilla. La presumpta trama de títols falsos ha suposat un escull inesperat, però ara és en mans de la Fiscalia.

Quin plantejament us vàreu fer en entrar a l’empresa pel que fa a la política de contractació?

Teníem clar que Emaya era una empresa que, precisament, era coneguda per contractar de manera arbitrària, a dit, i basant-se en els interessos no només dels partits polítics, també familiars, sindicals, etc. Nosaltres teníem clar que era una empresa pública i que, per tant, havia de donar igualtat d’oportunitats a tots.

Quants processos de contractació i quantes borses heu creat?

De borses de treball, n’hem obertes catorze: nou per a la cobertura del cicle de l’aigua de llocs de treball i cinc a Qualitat Urbana.

CCOO critica que s’hagi valorat l’experiència acumulada dins l’empresa amb un 30%. Consideren que això no ha fet més que donar estabilitat laboral a persones que hi varen entrar a dit gràcies a UM i al PP.

No teníem especial interès a mantenir cap reserva per antiguitat, però vàrem haver d’arribar a un acord amb la resta de sindicats i per ells aquest era un dels requisits indispensables. De totes maneres, la majoria de la gent que treballa a l’empresa hi ha entrat a dit.

De tots aquests processos de contractació que s’han fet, quin percentatge de persones contractades no treballaven a l’empresa amb anterioritat?

Idò una gran majoria. Molts, per exemple, havien fet feina a l’empresa feia temps i ara hi han tornat. Vull dir que n’hi ha molts casos.

Hi havia una trama de falsificació de títols? I si aquest és el cas, com ha pogut passar una cosa així?

Això de la trama és discutible. Estam parlant d’un percentatge ínfim, deu casos, molts dels quals estan circumscrits a un únic procés de contractació. Per tant, aquella sensació que podíem tenir en un principi que això podria ser una cosa molt més estesa, avui dia encara no es confirma. És greu, és preocupant, però parlam de deu casos.

Qui pensau que hi ha al darrere? Un particular? Un grup? Teniu cap sospita?

No en tenim ni idea. L’únic que hem comprovat és que les còpies que duien els aspirants eren iguals als originals. Però nosaltres no hauríem imaginat mai que la gent dugués certificats falsos. A mi, si m’arriben a demanar quins problemes em trobaria a Emaya, me’n podria haver imaginat molts, però aquest no.

Per què s’ha acomiadat José María García, de Comissions Obreres: per saber de la presumpta trama o per haver-hi participat?

Per saber [que s’estaven falsificant títols], però no hi va participar.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF