Imatges d'Oceana mostren l'enorme quantitat de plàstics que hi ha al fons marí

L'entitat fa una crida urgent a frenar la fabricació de plàstics i a engegar sistemes efectius de reciclatge per tal de preservar la biodiversitat dels oceans

Oceana ha denunciat aquest divendres, amb motiu del Dia mundial dels oceans, la creixent quantitat de plàstics que afecten a tot Europa espècies vulnerables que viuen al fons marí. Amb aquest objectiu, l'entitat ha documentat nombrosos casos en expedicions per tot Europa per mostrar la magnitud d'un problema que sol passar desapercebut per les dificultats tecnològiques d'explorar aquestes zones.

Els ecologistes expliquen que l'impacte més gran de les escombraries a la mar és el que no veiem: els microplàstics i la contaminació de les profunditats."El plàstic està posant en perill la biodiversitat de les profunditats marines. Per cada plàstic que es veu a la superfície, n'hi ha desenes més en els fons marins", es lamenten.

"Moltes persones es demanen què poden fer per preservar els oceans, i tots hi tenim un paper: els governs han de limitar la producció, i els ciutadans, reciclar i reutilitzar els utensilis de plàstic perquè no arribin a les platges, a l'estómac dels peixos o a fràgils hàbitats de profunditat", explica Lasse Gustavsson, director executiu d'Oceana Europa. "Les aigües profundes amaguen una valuosa biodiversitat i no podem permetre'ns destruir-les", afegeix.

Els residus plàstics provoquen greus danys als organismes marins i a l'ecosistema oceànic en general. En esmicolar-se en trossos petits, les micropartícules de plàstic entren en la cadena alimentària, amb uns efectes encara desconeguts. "Cada minut s'adquireixen un milió de botelles de plàstic al món i cada botella tarda uns 450 anys a desintegrar-se", assegura Oceana.

Així mateix, l'entitat ha trobat residus de plàstics arreu d'Europa, inclòs l'Atlàntic, el Bàltic i el Mediterrani, en àrees de fins a mil metres de profunditat, que és el màxim que assoleix el robot submarí de l'organització de conservació marina. Aquests resultats concorden amb els d'altres investigadors, que han trobat plàstic en zones inexplorades a milers de metres sota la superfície del mar. Les aigües profundes alberguen alguns dels hàbitats i espècies més vulnerables a causa de factors com el seu lent creixement, com succeeix amb els corals, o la seva limitada descendència, com és el cas dels taurons de profunditat.

Per tot això, Oceana valora la proposta de la Comissió Europea de prohibir determinats productes de plàstic d'un sol ús amb la finalitat de frenar l'augment de fems a la mar. Els ecologistes conclouen que cada any hi ha més de cinc bilions de fragments de plàstic surant a la mar, amb un pes superior a 250.000 tones, i que cada any arriben a la mar 8 milions de tones de plàstic.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF