Les Balears tindran a partir d'aquesta setmana una nova reserva marina a Formentera

La punta de la Creu serà el primer dels tres nous espais protegits previstos que serà aprovat de forma definitiva

Les Illes  Balears  comptaran a partir d'aquesta setmana amb una nova reserva marítima, la de la punta de la Creu, a Formentera, segons ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, durant la inauguració d'un seminari sobre protecció marina que té lloc a Palma. Aquesta és la primera de les tres reserves marines previstes pel Govern que serà aprovada de manera definitiva, mentre que la de  Tagomago , a Eivissa,  podria  rebre la llum  verda  en les pròximes setmanes. L'illa de l'Aire, a Menorca, haurà d'esperar a principi de 2019 .

Grups ecologistes com el  GOB i Oceana es mostren a favor de les noves declaracions, tot i que també demanen l'increment de la vigilància d'algunes de les que ja hi ha. Els pescadors professionals i recreatius també estan satisfets amb les noves declaracions. Només els aficionats a la pesca submarina, activitat prohibida a les reserves, s'hi mostren en contra. A les Illes ja hi ha declarades vuit reserves, a les quals se sumaran aquests noves tres.

Amb aquesta protecció s'espera que els tres enclavaments suposin un impuls a la protecció d'hàbitats importants per a moltes espècies, com les praderies de posidònia i fons de coral.

En l'àmbit de les reserves hi ha tota una sèrie de limitacions, amb zones on es restringeix totalment l'activitat extractiva. El més habitual és que es permeti la pesca quatre dies a la setmana, amb un màxim d'extracció per pescador i amb determinades espècies protegides. El Govern prepara, fins i tot, una aplicació de mòbil que permeti que els pescadors informin de manera detallada sobre la seva freqüència de pesca i la quantitat de peix que capturen cada vegada.

La creació d'aquestes noves reserves marines produirà un increment substancial de les poblacions de peixos comercials dins de la reserva marina i els seus voltants, la qual cosa afavorirà el sector pesquer artesanal de Formentera i Eivissa i les activitats econòmiques relacionades amb l'observació dels peixos i la pesca recreativa de superfície.

A la punta de la Creu, Oceana ha documentat praderies de posidònia, fons d'algues vermelles calcàries (' maërl' ) i esculls  coral·lígens . En zones profundes destaquen canons submarins, denses agregacions d'esponges, concrecions d'ostres i boscos de coral bambú (' Isidella   elongata' ), que es troben en perill crític d'extinció a la Mediterrània i que estan protegits pel Conveni de Barcelona.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF