Les Illes Balears registren el nombre d'incendis més baix de la darrera dècada

El 2018 hi ha hagut un total de 69 incidents, que han afectat una superfície de 27 hectàrees

Les Illes Balears han registrat enguany un total de 69 incidents, que han cremat un total de 27,2 hectàrees, fet que suposa una important baixada sobre la temporada de l'any passat i la xifra més baixa de la darrera dècada. El més destacat és que per cinquè any consecutiu s'han superat els mesos de temporada alta sense incendis de magnitud.

Mallorca ha concentrat la major part dels sinistres, 44, que han cremat 26 hectàrees; Menorca ha registrat 5 incidents; Eivissa, 19, i Formentera, 1.

L'any passat, el nombre de sinistres va ser de 82, 14 dels quals varen ser qualificats d'incendis i la resta, de conats (menys d'una hectàrea afectada). Enguany només hi ha hagut tres incendis i 66 conats.

Els incendis més significatius es varen produir a Cala Estellencs (Estellencs) amb una crema de 5,19 hectàrees, la Tanqueta (Selva), les  Maioles  (Palma) i Can Roig (Manacor), amb una superfície cremada d'11,46 hectàrees. Tots aquests sinistres varen ser a causa de negligències humanes, excepte el de les  Maioles , que es va produir per causes naturals.

Reconeixement i agraïment

A l'hora del balanç, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha tingut paraules de reconeixement per al pilot mort en accident aeri el juny passat, Antonio  Alfaro , mentre sobrevolava la zona nord de Mallorca. "Si el més positiu d'aquest any és que a Balears només s'han cremat 27 hectàrees, el més negatiu ha estat la mort d'un gran professional", ha manifestat el conseller.

Vidal ha agraït el "gran treball" desenvolupat pel personal de l'Institut Balear de la Naturalesa ( Ibanat ) i ha esmentat l'"esforç suplementari" que fan aquests últims dies col·laborant amb els treballs de recuperació de les zones afectades per la riuada que es va produir en el Llevant de Mallorca.

Per la seva banda, el cap del Servei de Gestió Forestal,  Luis   Berbiela , ha destacat que "hem percebut que la intencionalitat a l'hora de provocar incendis està baixant. De fet, aquest any només ha estat del 3% i això és una gran notícia".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF