El projecte Illa Verda de Blanquerna rebrà 43 mil euros dels pressupostos participatius

La partida de l'Ajuntament de Palma servirà per finançar la primera fase d'aquest projecte que s'iniciarà al carrer Pare Francesc Molina

Antoni Llull és veí del barri de Santa Pagesa i l'impulsor del projecte Gran Illa Verda, una proposta que ha estat finalment acceptada als pressupostos participatius de 2018 i que rebrà una partida de 43 mil euros.

La idea neix de la voluntat d'ampliar l'espai per als vianants als carrers de Sant Joaquim, entre el de Francesc Fiol i el d'Ausiàs March, d'Andreu Feliu i del Pare Francesc Molina, entre el del General Riera i el de Blanquerna. D'aquesta manera, s'obriria una mena d'illa amb més espai per als vianants i manco per als cotxes. Amb aquesta primera partida es preveu intervenir primerament el carrer Pare Francesc Molina.

Segons explica Antoni Llull, el problema d'aquesta zona de Blanquerna és que a partir dels anys setanta es varen construir edificis amb una altura superior a la permesa per a carrers d'aquesta amplada (de 8 a 13 plantes enlloc del màxim de 4). Això va donar lloc a carrers estrets i foscos que dificulten la circulació dels vianants. Segons Llull, a aquest fet se suma l'augment considerable del trànsit rodat i del volum dels vehicles, que fan que les voravies hagin quedat estretes.

Per aquest motiu, Antoni Llull va proposar el projecte de Gran Illa Verda, que tindria diverses línies d'acció en aquests tres carrers ja esmentats. En destaquen, l'eliminació d'una de les línies d'aparcament per a vehicles, l'eixamplament de la voravia fins al límit de l'actual zona d'aparcament i la instal·lació al costat interior de quadres amb arbrat i els anomenats "pipicans", amb la finalitat que els cans puguin passejar per aquest costat i no pel de les façanes.

Llull defensa que es tracta d'una proposta d'intervenció mínima ja que només suposa haver d'eixamplar la voravia i no implica trastocar cap vial ni tallar la circulació dels vehicles.

Pel que fa als aparcaments que es perdrien es proposarà a l'Ajuntament afavorir uns aparcaments per a residents al pàrquing de Santa Pagesa i requalificar alguns trams dels carrers del General Riera i de Francesc Fiol perquè siguin zona d'ORA 2-3.

"La gran illa verda té com objectiu afavorir el petit comerç de barriada, descongestionar i ajudar a la descontaminació, facilitar la neteja i afavorir la vida de barri, entre d'altres avantatges", explica Antoni Llull.

Els veïnats de Santa Pagesa estan ara pendents de reunir-se amb els tècnics de l'Ajuntament per analitzar les fases de tramitació del projecte i en quines condicions es podria licitar.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF