TURISME MENORCA
Societat 01/06/2013

Hotels, amb bones sensacions; botigues i restaurants, buits

L'inici de la temporada palesa les conseqüències del tot inclòs

Maria Solá
2 min

MaóEls primers turistes britànics passegen pels carrers de Menorca amb jaquetes de màniga llarga i cares de resignació. Els havien promès unes excepcionals vacances de sol i platja i s'han trobat amb un cel gris i alguns dies de pluja. Mentrestant, els hotelers es freguen les mans i expliquen amb un somriure contingut que la temporada turística a Menorca ha arrancat amb força. Per contra, els empresaris dedicats a l'oferta complementària es mostren decebuts.

El tot inclòs

Aquesta disparitat de percepcions és conseqüència de la fórmula del tot inclòs, que atreu turistes de baix poder adquisitiu que no solen sortir dels hotels i, si ho fan, no gasten doblers. "Es nota el moviment de turistes, però les botigues i els restaurants estan buits", assenyala el gerent de l'associació comercial Ciutadella Antiga, Macià Coll, que precisa que les primeres sensacions respecte de la temporada turística són notablement pitjors que les de 2012. "Maigs com aquest són difícils de recordar", afegeix. Més contundent es mostra un dels membres de la comissió gestora de l'Associació d'Artesans, Comerciants i Restauradors del port de Maó, Carlos Sobrino, que qualifica "d'autèntic fracàs" l'inici de la temporada. Aquest propietari d'una botiga de decoració i roba de la rada maonesa està convençut que el tot inclòs que ofereixen la majoria d'hotels menorquins acabarà per enfonsar l'economia insular.

Les impressions dels hotelers són totalment contraposades. Els allotjaments turístics comencen a omplir-se a una velocitat superior a la de l'any passat. Des de l'Associació Hotelera de Menorca preveuen un increment de visitants anglesos del 10%. El gerent de la patronal, Joan Joanico, destaca també la pujada d'entre un 3 i un 5% del mercat alemany, a més del bon comportament dels turistes procedents de països nòrdics i la baixada dels visitants italians. La gran incògnita és el mercat estatal, tot i que les perspectives no són gaire positives. La fallida i el tancament del principal majorista espanyol, Orizonia, i la difícil conjuntura econòmica fan pensar en un descens dels turistes procedents de ciutats espanyoles.

stats