Societat 02/09/2017

“Hem d’aprofitar la desgràcia per créixer i fer-nos millors”

M.v.r.
2 min
Nois i noies escoltant en una aula d’una escola en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDes que es van produir, els atemptats terroristes han estat omnipresents a Ripoll. S’ha parlat molt dels fets, del que ha passat i, també, del perquè. Tot i això, els 18 joves, la majoria de Ripoll, que han col·laborat en el projecte de les professores Eva Bach i Montserrat Jiménez coincideixen: els sentiments han quedat amagats dins de cadascú. “M’ha servit molt poder parlar amb elles, perquè aquests dies m’he sentit sola. Quan pensava en els atemptats i també en els nois m’agafaven ganes de plorar i no d’odiar, però em feia por dir-ho perquè no em contestessin: «Com pots dir això, si són uns assassins?» Elles m’han escoltat”, relata la Sandra Montañes, de 23 anys. És una de les noies de Ripoll que ha col·laborat amb les professores. “El projecte ens ha ajudat molt a tots els que n’hem format part, perquè ens ha servit per expressar el que sentíem i per compartir-ho amb gent que també està sensibilitzada”, continua Montañes.

Evitar el racisme

“Per a mi és un projecte necessari; els atemptats s’han de tractar a les escoles i instituts perquè ens ha afectat molt de prop i creen molta incertesa. Un debat profund ha d’ajudar a evitar l’augment del racisme, que es pot fer evident a les classes ara que començarà el curs”, opina l’Anna Navio, de 20 anys, també de Ripoll i col·laboradora del projecte pedagògic.

Les dues coincideixen a dir la incomprensió no pot derivar en odi sinó en reflexió: “Hem d’aprofitar aquesta desgràcia per créixer, per fer-nos tots una mica millors”, defensa convençuda Montañes.

L’Erica i la Ruth, de 14 anys, també van col·laborar en el projecte i van decidir sumar-s’hi perquè ja havien participat en una iniciativa sobre els refugiats amb Jiménez durant el curs passat. “La coneixíem i sabíem que podia estar molt bé. Vam ajudar-les a adaptar el vocabulari, perquè hi havia alguna cosa que nosaltres no enteníem”, apunten.

Els joves reconeixen que els ha anat bé compartir sentiments, perquè fins ara tothom els preguntava molt sobre els fets però no sobre com se sentien.

stats