Societat 13/03/2019

Habtur recorre contra la zonificació del lloguer turístic i el Consell de Mallorca diu que fa electoralisme

L'associació de lloguer turístic acusa la institució insular de zonificar per criteris ideològics

Maria Fuster
2 min
Dos turistes cerquen el pis on s'han d'allotjar. / PERE TORDERA

PalmaL'associació de lloguer turístic Habtur ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de les Illes Balears contra la zonificació del lloguer turístic feta pel Consell de Mallorca.

Els representants d'Habtur denuncien que no s'ha elaborat amb rigor, ni de manera justificada. "La zonificació s'ha de fer amb criteris objectius, no d'acord amb criteris ideològics", assenyala Tomàs Villatoro, qui també assegura que "el que fa el Consell és protegir el sector hoteler en detriment dels propietaris d'habitatges que volen exercir el lloguer turístic".

La Consellera de Territori del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, assegura que "Habtur, en aquest moment, està fent campanya electoral". Garrido assegura que un candidat d'un partit polític –en referència a Joan Miralles, candidat d'El Pi a les generals– utilitza una associació "com a campanya electoral". La consellera assegura que no hi ha hagut cap canvi i que recórrer contra aquesta zonificació anirà en contra dels seus propis interessos. "Si decau, el que passarà és que no es podran llogar habitatges plurifamiliars a tot Mallorca".

Garrido defensa que la zonificació està feta de manera correcta i critica que Habtur vulgui permetre el lloguer turístic a tot arreu: "Crec que hem de respectar una mica més el nostre entorn".

Per elaborar la demanda, segons ha informat l'advocat Tomàs Villatoro, Habtur ha comptat amb InAtlas, una empresa d'aquitectura urbanística.

Des del punt de vista jurídic, consideren que amb la zonificació del Consell "s'està vulnerant la directiva de serveis, no s'està complint amb el test de necessitat i proporcionalitat que cal fer per elaborar una norma que limiti la possibilitat de desenvolupar una activitat, en aquest cas, els habitatges d'ús turístic", segons assegura Villatoro.

Habtur manté que el Consell de Mallorca ha adoptat mesures que no són les més idònies i estan poc justificades. Villatoro explica que en la documentació que la institució insular havia d'aportar per justificar que en unes zones es pugui llogar 60 dies i en unes altres zones cap dia, el Consell només hi aporta informació dels nuclis d'interior, i no del litoral. També critica que s'utilitzen paràmetres obsolets, com el cens del 2011.

L'advocat també assegura que l'habitatge d'ús turístic representa un 4,4% del total. I hi ha un 12% de cases que estan abandonades. "Podien adoptar altres mesures per donar sortida a aquests habitatges, per fer caure el preu". Villatoro comenta que del 2016 al 2018 s'ha incrementat el preu de l'habitatge un 17% i els habitatges d'ús turístic han caigut un 17%. "S'emparen en mantres que no responen a la realitat", diu.

En aquest sentit, la consellera Garrido ha assegurat que des del Consell ningú ha afirmat que la zonificació significaria una millora significativa en temes d'accés a l'habitatge. Afirma que és un problema que s'ha d'abordar "des de totes les actuacions que fan les diferents administracions públiques, i el lloguer turístic n'és només una".

stats