Societat 07/04/2016

Encolomes el mòbil o la tauleta al teu fill per tenir-lo entretingut? Claus perquè no sigui un problema

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha creat una guia perquè les famílies puguin supervisar què fan els menors en el món digital i protegir-los d'amenaces

Selena Soro
3 min
Només 1 de cada 4 menors consumeix audiovisuals amb la supervisió d'una persona adulta

BarcelonaEls mòbils i les tauletes s'han convertit, per a molts pares i mares, en el bot salvavides que els permet tenir els nens entretinguts i en silenci d'una manera immediata i efectiva. La majoria ho fan, això sí, amb un punt de culpabilitat. No només per si estan sobreexposant els seus fills davant les pantallesneuropsicòlegs recomanen no fer-ho abans dels tres anys–, sinó també per si els estan sobreexposant a les amenaces que amaga el món digital: pàgines de contingut violent, contactes indesitjats o compres involuntàries.

El 84,6% dels pares i mares, de fet, creuen que amb els nous serveis audiovisuals els menors d'edat poden estar exposats a continguts perjudicials, segons el Centre d'Estudis d'Opinió. Només un de cada quatre menors, però, consumeix audiovisuals amb la supervisió d'una persona adulta, segons les mateixes dades. És per aquest binomi –la preocupació per què fan els menors a internet i la falta de temps o eines per controlar-ho– que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat una guia perquè les famílies puguin supervisar què fan els menors en el món digital i protegir-los d'amenaces.

Llegiu els 13 manaments del CAC perquè els menors facin un ús responsable d'internetAplicacions espia (amb límits)

Un dels elements que inclou aquesta guia és un cercador d'aplicacions per a mòbil, tauleta i ordinador que permet monitoritzar en diferents nivells què fan els nostres fills a internet: des de programes espia fins a recursos per bloquejar determinats continguts. El més interessant d'aquest cercador és que permet filtrar les aplicacions a través de molts criteris: el tipus de dispositiu, l'idioma, el nivell de control o el tipus d'amenaça –per exemple, la pornografia, la violència, l’autolesió, la incitació a actes il·lícits, el sexting, el ciberassetjament escolar, la pedofília, etc.

Des del mateix cercador s'alerta que les eines de control parental són una solució parcial, i que per tant, cal recordar sempre la importància de comunicar-vos directament amb els vostres fills. Subratllen que algunes eines poden monitoritzar les activitats dels usuaris d'una manera tan detallada que poden arribar a violar els drets de la privadesa dels infants. Per això, en les recomanacions d'ús aconsellen parlar sempre amb els menors sobre quin tipus de filtres es configuren i per què.

Una aplicació mòbil per presentar queixes

La guia que ha elaborat el CAC també inclou la creació d'una aplicació que permet presentar queixes sobre continguts perjudicials a través del mòbildisponible només per a Android–. Aquestes queixes també es poden transmetre a través de l'apartat 'defensa de l'audiència' de la web del CAC. Tot i que aquest organisme s'encarrega sobretot de controlar la qualitat dels continguts a ràdio i televisió, el canvi d'hàbits ha fet que cada vegada més s'interessin pels continguts audiovisuals a internet, que corresponen al 70% del tràfic de dades a la xarxa, segons la Comissió Europea.

Una de les últimes actuacions del CAC en aquest sentit és l'elaboració d'una guia de recomanacions davant la proliferació de continguts a internet que promouen l'anorèxia i la bulímia, que des del 2006 han crescut un 470% i que la majoria estan gestionats per noies adolescents.

stats