Greenpeace, GEN-GOB, Oceana i Terraferida faran el primer mostreig social d’amenaces a la posidònia

Les organitzacions duran a terme aquesta mesura del 27 al 29 de juliol a Eivissa i Formentera

La posidònia, l’organisme viu més longeu del món, continua en perill. Les organitzacions GEN-GOB, Greenpeace, Oceana i Terraferida s'han unit per denunciar totes les amenaces a les quals s’enfronta aquesta joia natural del Mediterrani. Aquestes organitzacions han emès un comunicat en el qual conviden totes les persones usuàries de la mar a monitorar la presència de vaixells ancorats damunt o a la perifèria dels camps de posidònia a Eivissa i Formentera els dies 27, 28 i 29 de juliol per tal de realitzar el primer mostreig social o proveïment participatiu d’amenaces a la posidònia.

Durant aquestes 72 hores, l'objectiu serà comptabilitzar el nombre d’amenaces que diàriament recauen sobre aquesta planta protegida per diverses normatives internacionals, europees i estatals.

Les organitzacions veuen amb preocupació que les Illes Balears, que acullen més de la meitat (el 52%) de tota la superfície de posidònia de l'Estat, continuïn sense disposar d’una norma específica que permeti actuar de manera més contundent contra l’ancoratge il·legal. Per exemple, l’any 2012, a tan sols 3,5 quilòmetres quadrats de camp a l’espai protegit de ses Salines, a Formentera, un estudi va documentar 209 marques de rastrejos d’àncores. A l’estiu de 2017, el GEN-GOB va identificar més de 550 megaiots ancorats sobre camps de posidònia a les Pitiüses. I un any abans, van identificar 11.000 ancoratges a vuit platges i cales d’Eivissa sobre camps d’aquesta planta.

En tan sol quatre anys, entre 2008 i 2012, s’ha documentat una regressió d’un 44% a les prades de posidònia de l’Espalmador (Formentera), possiblement a causa del fondeig massiu incontrolat a aquesta zona.

Com que és una formació de bosc submergit, els camps de posidònia constitueixen l’hàbitat de més de 1.400 espècies animals i vegetals. Ben conservats, aquests camps protegeixen la costa de l’erosió, atenuen l’impacte de l’onatge, formen arena per a les platges (gràcies a la posidònia l'arena té aquest color blanc) o ajuden a combatre el canvi climàtic generant oxigen i emmagatzemant carboni.

El mostreig social gaudirà de la presència de l’actriu Inma Cuesta, que exercirà de ‘guardiana de la posidònia’ i navegarà als bots pneumàtics de Greenpeace. “Hi ha dies d’estiu que es poden comptar fins a 900 vaixells atracats davant d’una sola platja a Formentera. A ningú no se li passa pel cap aparcar un camió a la meitat d’un bosc meravellós als Pics d’Europa; no obstant això, als camps de posidònia hi atraquen vaixells amb àncores enormes que arrenquen totes les plantes”, ha declarat Inma Cuesta. “Hem de protegir de manera efectiva aquesta meravellosa font de riquesa de les nostres platges”, afirma Cuesta. També s’uniran a aquesta iniciativa els joves youtubers Jonan Wiergo i Melo Moreno (Yellow Mellow).

El dissabte 28 de juliol, les organitzacions oferiran una roda de premsa a bord del vaixell ‘Esperanza’ de Greenpeace, després de la qual s’iniciarà el cap de setmana de mostreig. Les persones, empreses i turistes que vulguin sumar-s’hi i contribuir a aquesta recerca social per denunciar la gravetat de les amenaces a les quals s’enfronta la posidònia poden fer-ho a través d’aquest portal web: greenpeace.es/posidonia.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF