Societat 19/11/2018

El Govern es compromet amb els treballadors del Murterar a estudiar la demora del seu tancament

El comitè d'empresa demana cinc anys més de funcionament i que es cerquin llocs de feina alternatius dins el sector de les energies renovables

Carles Tudurí
2 min
Els treballadors es manifestaren la setmana passada.

PalmaEl comitè d'empresa de la central del Murterar ha demanat aquest dilluns al conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, que es retardi el tancament previst de la central per donar temps a la creació de nou llocs de feina alternatius dins el sector de les energies renovables. El conseller ha respost que hi ha molts de factors que determinen aquest procés de transició energètica, principalment les normatives europees i les decisions del govern de l'Estat, però s'ha compromès a estudiar la possibilitat plantejada pels treballadors.

El president del comitè d'empresa de la central tèrmica del Murterar, José Antonio Marí, ha explicat a la sortida de la reunió que han plantejat al Govern un calendari del tancament de la central més flexible, ja que està prevista l'apagada dels dos primers grups per al 2020 i la resta per al 2025.

En el Murterar treballen 140 empleats d'Endesa i 160 de subcontractes. A més, es calcula que dona feina indirectament a 400 persones més. Marí ha comentat que els treballadors "volen formar part de la transició del carbó a les energies renovables" i al mateix temps garantir el subministrament d'energia a tot Mallorca.

El representant dels treballadors ha assenyalat en roda de premsa que

"consideram que per tancar els dos primers grups abans del 2020 hi ha molt treball per fer i així ho hem transmès al conseller", ha indicat Marí.

"Estem d'acord amb la llei europea que exigeix que el 2050 el carbó ja no ha de ser usat, però, de moment, creim que la central del Murterar és necessària per garantir el subministrament", ha insistit.

Per la seva banda, el conseller Marc Pons ha recordat que el Govern "sempre ha parlat d'un tancament escalonat del Murterar" i ha anunciat que cada quinze dies es farà una reunió entre els portaveus del comitè d'empresa del Murterar i el director general de canvi climàtic, Ferran Rosa, per intentar "arribar a acords".

El passat dilluns, prop de 200 treballadors es varen manifestar davant la central per donar a conèixer les seves demandes. El conseller ha destacat que el Govern vol dialogar amb els treballadors per intentar garantir els seus llocs de treball i considera raonable que Endesa pogués participar en el sector de les energies renovables per tal de poder recol·locar una part dels seus treballadors.

El conseller ha recordat que les competències energètiques "estan en mans del govern d'Espanya" i que la normativa europea és molt exigent en la reducció de les emissions contaminants. Per la seva banda, els treballadors han explicat que es podrien realitzar inversions en els grups més nous de la central per complir aquestes exigències i allargar la vida de la central cinc anys.

El dos primers grups que s'han de desactivar a la central d'Alcúdia entraren en servei el 1981. Els dos restants, que s'han de tancar abans del 2025, foren instal·lats el 1997. La Llei autonòmica de canvi climàtic estableix que abans del 2030 el 35% de les fonts energètiques de les Illes Balears ha de ser renovable. Avui dia les Balears estan molt lluny d'aquesta fita, amb només un 2,6% de fonts renovables.

stats