SOLIDARITAT
Societat 09/02/2019

El Govern triplica els doblers per a cooperació

L’Executiu també ha recuperat les subvencions a entitats socials, eliminades per Bauzá

Toni Crespí
3 min
Les ONG de les Illes impulsen projectes en països en vies de desenvolupament.

PalmaEl pressupost per a cooperació internacional del Govern s’ha triplicat aquesta legislatura respecte de les xifres de l’Executiu de José Ramón Bauzá. “Hem tornat a assumir el compromís reclamat per les entitats de recuperar uns mínims d’estabilitat pressupostària amb la finalitat de reactivar les ajudes per dur a terme projectes d’ajuda humanitària i emergències, la qual cosa no es va fer la legislatura passada”, explica la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago

Del 2015 ençà, el darrer del mandat de Bauzá, el pressupost de cooperació ha passat dels 2 milions d’euros als 6 milions d’enguany. Santiago també critica que, durant el Govern del Partit Popular, les retallades en aquest àmbit varen ser una constant.

Des del Govern assenyalen que els darrers quatre anys no tan sols ha augmentat la partida destinada a cooperació, sinó que també s’han garantit i recuperat les convocatòries anuals de subvencions a les entitats socials, que el darrer any de la legislatura anterior foren inexistents.

El 65% del pressupost per a cooperació del 2019 es dedica a les ONG de les Balears que fan feina en països en vies de desenvolupament. Les convocatòries tenen dos vessants diferents, segons apunta Santiago. En primer lloc, van dirigides a accions de postemergència i humanitàries. En segon lloc, també s’adrecen a tasques de sensibilització.

“Les accions de postemergència i humanitàries es duen a terme en països que han sofert algun tipus de catàstrofe o que es troben immersos en un conflicte armat”, comenta Santiago. Quant a les campanyes de sensibilització, es realitzen sobretot en centres educatius gràcies als acords entre les conselleries de Serveis Socials i Educació.

Bona part de la cooperació internacional es fa mitjançant acords amb altres governs que desenvolupen projectes solidaris a les zones més necessitades”, subratlla la consellera.

Criteris i projectes

Hi ha una sèrie de variables a tenir en compte per part de les institucions a l’hora de prioritzar les ajudes a altres països. Els agents de cooperació del Govern són els encarregats de fer les avaluacions. Es valora l’índex de desenvolupament dels països i també si les regions tenen tradició en cooperació amb les Balears. “Ens centram en països de l’Àfrica com el Senegal, Etiòpia, la República Àrab Sahrauí, Níger i el Marroc; zones de l’Amèrica Central i del Sud com Hondures, Guatemala, Nicaragua i Bolívia; i l’Índia, al continent asiàtic”, exposa Santiago.

Els projectes de cooperació se centren sobretot en accions educatives (infraestructures, formació del professorat i alfabetització), la promoció de la igualtat de gènere, tasques de seguretat alimentària i accés al dret a un habitatge digne.

El sindicat STEI impulsa en aquests moments un projecte al Marroc que promou l’equitat de gènere i el suport integral a les dones víctimes de la violència familiar. D’altra banda, la Fundació Vicenç Ferrer treballa a l’Índia per garantir un habitatge digne a 78 famílies del districte d’Anantapur. Metges del Món intervé a Palestina per proporcionar una millor protecció als infants que es troben en una situació de vulnerabilitat. “Les Balears participen en més de 70 projectes en països en vies de desenvolupament”, assenyala Santiago. La consellera conclou que, tot i l’augment pressupostari d’aquesta legislatura, “s’ha de continuar fent feina en la mateixa línia. Les Balears han de ser una comunitat que tingui el compromís polític i social en la lluita contra la pobresa i la desigualtat en el món”.

Col·laboració amb els centres educatius

La Conselleria de Serveis Socials va posar en marxa el curs passat el programa pilot ‘Centres educatius per la ciutadania global i transformadora’, mitjançant el qual es treballa a les escoles de les Illes per fomentar una consciència crítica que desperti pràctiques solidàries. “Sensibilitzar constitueix la primera passa per a la conscienciació”, destaca Fina Santiago. Una altra de les finalitats és reforçar i reconèixer de manera formal la feina del personal docent en matèria de cooperació i defensa dels drets humans. El projecte contribueix a la tasca de formar ciutadans capaços de donar respostes als reptes del món actual.

stats