El Govern vol tancar els epicentres del turisme de gatera a Mallorca

L'Exeuctiu pretén actuar amb la major contundència contra aglomeracions i festes il·legals

El Govern pretén tancar els locals d'oci dels principals epicentres del turisme de gatera a Mallorca, tant a Punta Balena com a la Platja de Palma. Després que el conseller de Model Econòmic, Treball i Turisme, Iago Negueruela, anunciàs dimarts que s'aplicarien "mesures contundents", el Diario de Mallorca ha avançat que l'Executiu vol tancar establiments de, com a mínim, dos carrers de la Platja de Palma, el 'de la Cervesa' i el 'del Jamón', i també els de la zona de Punta Balena, a Magaluf. Fonts del Govern han confirmat a l'ARA Balears que treballen amb aquesta intenció. 

L'objectiu és evitar que es tornin a repetir i matges de bauxa i d'incompliment de les normes de seguretat, tal com va ocórrer el passat cap de setmana a Magaluf i a l'Arenal, malgrat que ja havia entrat en vigor el decret que preveu multes de fins a 600.000 euros per la comercialització de festes il·legals i el tancament de fins a tres anys dels locals que les promoguin.

Cal recordar que, després de les imatges de massificació de turistes sense mascareta a l'Arenal, el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, es va declarar preocupat i va avisar que el perill d'una "segona onada" de coronavirus "és real". "Hem de tenir molta cura perquè el Ballerman (en referència al Balneari 6, de l'Arenal, la zona de festa més famosa entre el turisme alemany) no es converteixi en un segon Ischgl", va dir en referència a l'estació d'esquí austríaca d'Ischgl, el punt zero de contagis de coronavirus a Europa.

De fet, els nous brots de covid-19 que s'han produït durant les darreres setmanes a Alemanya han fet que s'hagi obert al país un debat entorn de les mesures que s'haurien de prendre a escala regional per als ciutadans que viatgin a l'estranger. Una d'aquestes és la de posar en quarantena els viatgers que tornin de països on hi hagi hagut rebrots.

Precisament, la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí, ha assegurat que aquest toc d'atenció d'Alemanya ha tingut el seu pes a les Illes i ha criticat que aquesta decisió es prengui en tan poc temps. "És un tema problemàtic des de fa molt de temps, no ve d'ara", i ha remarcat que si es tira endavant, serà una "mesura improvisada i radical". Cusí ha remarcat que "si ens hem de preparar per a una temporada amb aquestes característiques, és important que s'avisi" perquè "per a qualsevol empresa és molt difícil assumir aquests canvis i encara més amb la pandèmia del covid-19". "Si es plantegen bé les coses i donen l'oportunitat als empresaris de poder adaptar-s'hi podria funcionar tot molt bé", ha sentenciat. 

El president d'Acotur (Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca), Pepe Tirado, també ha reaccionat davant la possibilitat del tancament d'aquestes zones i ha assegurat en el programa Al Dia d'IB3 Ràdio que no comparteixen en absolut aquesta decisió perquè és "exagerada i desproporcionada". A més, ha criticat que no s'han tingut gens en compte el sector i la gent dels carrers, que es veuran afectats per aquest tancament. Respecte de les imatges que es varen veure de Punta Balena, Tirado ha dit que lamenten el que va passar dijous passat: "Ens n'avergonyim tots i per això ja s'ha fet un decret". Tot i això, ha remarcat que tenen clar que s'ha de canviar el model, "però s'han de cercar el compromís i l'equilibri". 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF