Societat 06/07/2018

El Govern tanca la porta a la creació d'albergs turístics

La figura d''hostel' juvenil ha estat utilitzada els darrers anys per crear noves places d'allotjament per visitants internacionals

Carles Tudurí
3 min
Els albergs per a joves són molt populars a las principals ciutat del món

PalmaEl nou decret que actualitza la normativa del Govern en matèria de joventut i lleure tanca la porta a la possibilitat de crear noves places turístiques a través de la figura de l'alberg juvenil, que ha estat utilitzada els darrers anys per crear nous establiments destinats clarament al turisme. De fet, dels 17 albergs que hi ha a les Illes, només els de la Victòria (Alcúdia) i sa Vinyeta (Ciutadella) estan clarament identificats com a centres destinats principalment als joves de les Illes, segons ha explicat a l'ARA Balears el director de l'Institut Balear de Joventut, Joan Ferrà.

"Teníem por que la figura de l'alberg o 'hostel' juvenil es convertís en un colador per legalitzar noves places turístiques", afegeix Ferrà, qui informa que actualment les Illes ofereixen 1.634 places a través d'aquests establiments. La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha coincidit amb aquest diagnòstic i ha destacat que "s'han posat barreres a aquest tipus d'activitat".

La nova normativa impedeix als albergs juvenils comercialitzar l'oferta a través de canals turístics, com tour operadors, agències de viatges o pàgines on-line, com per exemple Booking i Expedia. A més a més, obliga els albergs a disposar d'un pla educatiu.

"Tot i que els 'hostels' que ja hi ha oberts tenien l'obligació de presentar aquest tipus de pla, la veritat és que ara la llei aclareix aquest punt i ens dona els instruments necessaris per comprovar l'existència i l'execució d'aquest pla", explica Ferrà.

Així mateix, aquests establiments no podran oferir principalment habitacions dobles o individuals, ja que estan obligats per la nova normativa a tenir un percentatge molt alt de les seves places a habitacions col·lectives. També s'especifica la necessitat que el local tingui els espais comuns que caracteritzen un alberg, com una sala per menjar o una cuina. "El que no es pot continuar fent és amagar un petit hotel d'habitacions dobles o individuals, sense aquests espais comuns, sota la figura d'alberg juvenil, que té una funció diferent", precisa Ferrà.

Des de l'Institut de Joventut s'indica que es podran continuar autoritzant els albergs juvenils, però que amb aquestes mesures es perdrà el gran interès detectat en els darrers anys per posar en el mercat noves places turístiques a través d'aquesta fórmula.

"Evidentment, els nous albergs podran comercialitzar les places a través dels seus propis canals, ja que hi ha associacions internacionals que s'ocupen de donar a conèixer aquests establiments, a més de pàgines específiques. Així mateix, el client no ha de ser estrictament juvenil, ja que les persones que tenen el carnet internacional d'alberguista són acceptats en aquests establiments", afegeix el director de l'institut.

Palma ha passat en poc anys de pràcticament no tenir cap alberg juvenil a tenir una oferta destacada. L'alberg de Platja de Palma és actualment utilitzat per acollir refugiats, però hi ha exemples d''hostels' que es comercialitzen igual que qualsevol plaça hotelera.

Oferta a Palma i Part Forana

Hostel Fleming, We Hostel Palma, Singular Hostel, Hostel Pura Vida, Urban Hotels Palma i Palma Port Hostel són alguns dels que s'han obert els darrers anys i que s'han unit al Central Palma, establiment més veterà. A la Part Forana en tenim també alguns exemples, com la Fita Backpackers, a Esporles, i Hostel Sóller. En temporada alta el preu d'una habitació doble d'alguns d'aquests 'hostels' supera els 100 euros. Fins i tot un llit en dormitori col·lectiu se situa per damunt els 40 euros.

Tot i la proliferació de nous albergs, les Illes encara estan lluny de l'oferta que tenen altres destinacions turístiques. A Barcelona hi ha 213 albergs amb unes 20.000 places d'allotjament. Amb la nova normativa s'impedirà que aquest segment arribi a una dimensió similar.

Carnet Jove, a 12 anys

El nou decret del Govern regula un ampli ventall d'àmbits relacionats amb el lleure juvenil i infantil, com les escoles d'educació de temps lliure, els programes dels cursos per a professionals del temps lliure, les instal·lacions juvenils i el programa Carnet Jove. En aquest darrer apartat destaca un important canvi, ja que es rebaixa l'edat per poder obtenir aquest carnet a 12 anys, ja que fins ara l'edat necessària era 14 anys.

stats