El Govern insta sindicats i empreses a negociar un conveni propi per als treballadors de les residències

Les Balears són la comunitat autònoma amb la ràtio de cuidadors per usuaris més elevada d'Espanya

La Conselleria d'Afers Socials ha instat sindicats i empreses del sector de les residències per a persones grans a asseure's a negociar un conveni laboral propi per als treballadors d'aquests centres. Ara mateix les condicions es regeixen pel conveni estatal, però "el més idoni seria que n'hi hagués un de propi per a les Balears", segons la consellera Fina Santiago.

Les Illes són la comunitat autònoma amb la ràtio de cuidadors per cada 100 residents més elevada d'Espanya. Cal recordar que a l'agost es va aprovar un decret llei que incrementa les ràtios de cuidador per resident, que passa de 28 a 33. L'augment és d'un 15% i en la pràctica reforça el dia a dia de les residències privades i concertades.

Per assegurar el compliment de les ràtios, els titulars, directors o responsables de les residències estan obligats a comunicar als serveis d’inspecció de l’administració competent (en aquest cas, els consells insulars) del personal de què disposen, així com de la seva jornada, segons el model i d’acord amb la periodicitat que cada administració determini.

Revisió a la concertada

La Conselleria d'Afers Socials està revisant els concerts i els convenis vigents amb les places concertades. Si actualment s’abonen 64,49 euros al dia per cada plaça concertada per a persones dependents de grau II, amb la nova normativa es passarà a 67,14 euros, un 4,11% més. En el cas de les persones amb grau III, ara s’abonen 68,61 euros al dia per plaça, i s’estima que es passarà a 71,26 euros, un 3,86 % més.

Amb tot, la intenció és apujar l’aportació 2,65 euros al dia per cada plaça que l’Administració té concertada amb el sector privat. D’aquesta manera, calculen que el Govern destinarà més d’1,1 milions euros a millorar les ràtios dels sociosanitaris per a places concertades o objecte de conveni.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF