El Govern ha resolt més d'un terç de les ajudes sol·licitades per les inundacions de Llevant

Encara queden sense pagar les indemnitzacions per vehicles, habitatges o defunció

Un més després de les inundacions del Llevant el Govern ha resolt ja positivament un total de 350 expedients d'ajudes sol·licitades pels afectats dels 904 que s'han tramitat, segons ha explicat aquest divendres la consellera de Presidència, Pilar Costa.

Tot i que les ajudes es poden demanar, en la majoria dels casos, fins als 31 de gener de 2019, no s'espera a aquesta data per tramitar els expedients i els primers que s'han resolt són els que fan referència a les situacions de necessitat urgent que varen gestionar els serveis socials. En aquest apartat ja s'han aprovat 317 ajudes que han sumat un total 1,1 milions d'euros.

A més, també s'han aprovat 33 ajudes per empreses afectades, de les 103 sol·licitades , principalment comerços i petites indústries, que totalitzen 1,4 milions. Les ajudes d'habitatge es torbaran una mica més, ja que s'ha de comptar amb el corresponent peritatge econòmic. La consellera ha explicat que es varen inspeccionar per part d'arquitectes i arquitectes tècnics un total de 660 inspeccions que determinaran la quantia de les subvencions. De moment, hi ha 240 sol·licituds en aquest apartat.

També ha comentat que en el cas de vehicles els expedients estan encara en tramitació perquè en la majoria dels casos els vehicles varen perdre la documentació i s'han de realitzar les corresponents comprovacions. Els expedients són 143. Per defunció hi ha oberts set expedients de les 13 persones que varen perdre la vida en les inundacions.

Pel que fa a les explotacions agràries i ramaderes, el termini per sol·licitar les subvencions acabava aquest divendres. De moment, s'han presentat 75 expedients.

Segons la consellera d'aquests ajuts s'han pagat 1,1 milions i per la setmana que ve s'espera que es pugui para 1,4 milions més de les ajudes aprovades. Tot i que hi ha algunes queixes dels afectats sobre el retard en el pagament, la consellera ha explicat que les ajudes de primera necessitat es varen pagar ràpidament i que la resta s'està tramitant a un "ritme molt més que acceptable"

Quan a les obres que ha de dur a terme la Conselleria de Medi Ambient, dels 30 milions pressupostats, ja s'han iniciat les obres de neteja de les parcel·les més afectades a Sant Llorenç, s'Illot, Torrent dels Revolts i Cala Mesquida. A part de la recuperació dels espais hidràulic també es reparen les parets esbucades as les finques més properes a les riuades.

També es destinen 2,6 milions a la gestió forestal, principalment per la reconstrucció dels camins del Parc Natural del Llevant, ja que en cas d'incendi l'afectació dels camins podrien implicar un risc molt gran per la zona, ja que l'accés és molt complicat en aquests moments.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF