El Govern controlarà més les immobiliàries per evitar l'intrusisme i el frau

La Conselleria d'Habitatge prepara un decret perquè els API s'hagin d'inscriure obligatòriament en un registre si volen operar legalment

El Govern està preparant un decret perquè els agents de la propietat immobiliària (API) estiguin obligats a inscriure's en un registre autonòmic amb l'objectiu d'evitar l'intrusisme i el frau per protegir els consumidors, segons ha explicat aquest dilluns el conseller d'Habitatge, Marc Pons, juntament amb representants del sector.

La presidenta del col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de les Balears, Natalia Bueno, ha recordat que des de l'any 2000 aquesta activitat està desregulada a tot l'Estat i suposa una mesura "històrica" a les Illes per "donar les màximes garanties" als ciutadans que vulguin comprar o vendre un habitatge. La normativa obligarà que els agents de la propietat immobiliària hagin de tenir una mínima formació professional, estar inscrits en el registre públic, adherir-se a un codi deontològic i disposar d'una assegurança de responsabilitat civil.

Bueno ha assegurat que actualment a les Balears només un 10% de les 2.000 persones que treballen en el sector immobiliari està registrat en una associació. En el cas d'Eivissa, a més, la presidenta ha comentat que molts agents immobiliaris estrangers venen a fer l'estiu sense cap control. La resta estan "totalment descontrolats i sense assegurances de responsabilitat civil, encara que alguns tenen grans oficines i donen una sensació de gran solvència", ha explicat.

El president de l'Associació Balear d'Assessor Immobiliaris (ABAI), Francisco San Francisco, ha afirmat que la iniciativa és necessària perquè cal una garantia jurídica i econòmica per als consumidors. Toni Gayà, de l'Associació Balear de Serveis Immobiliaris (ABSI), també ha valorat molt positivament la regularització. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF