El Govern prioritzarà la compra de productes locals o d'importació de curt recorregut

La Comunitat Autònoma i els organismes públics valoraran les ofertes amb transport fins al punt d'entrega menys contaminant

El Govern de les Illes Balears aprovarà mesures perquè l’Administració de la Comunitat Autònoma prioritzi la compra de productes importats de curt recorregut o locals amb l'argument que el seu transport fins al punt d'entrega és el menys contaminant. Ho ha confirmat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizad.

L'objectiu d'aquestes mesures és reduir les emissions de C02 del transport utilitzat per importar productes procedents d’indrets que es troben a més de 10.000 quilòmetres, com ara les taronges de l'Àfrica del Sud o els productes agroalimentaris procedents d'Amèrica Llatina.

També afectaria les importacions del continent asiàtic. El Govern no pot impedir que els consumidors privats adquireixin aquests productes, però sí que pot obligar l'Administració Pública de les Balears a valorar les ofertes menys contaminants en els concursos públics i que, a l'hora de fer adjudicacions, s'incloguin criteris mediambientals.

Segons que ha avançat Groizad, l’avantprojecte de Llei de canvi climàtic, que es presenta aquest dimecres, inclourà mesures per reduir "aquesta petjada ecològica", l'efecte contaminant de les importacions. El director general explica que, d’aquesta manera, l'executiu balear contraresta “la poca o nul·la sensibilitat que ha demostrat el govern d’Espanya amb la Llei de contractació pública, que no té en compte el recorregut dels productes contractats per l’Administració a l’hora de valorar els criteris d’adjudicació als concursos públics". Groizad recorda que la poca sensibilitat del govern central també queda reflectida “quan aplica un impost a la generació d’energia solar o quan rebutja el tancament de la planta del Murterar”.

D'altra banda, el professor de la Universitat de les Illes Balears i doctor en Geografia Ivan Murray explica que la legislació que es pugui aprovar des de les Balears pot i ha de ser més estricta que l'estatal, introduint criteris per reduir els efectes contaminants de les contractacions públiques. En aquest sentit, Murray posa com a exemple que “una mesura concreta seria que les escoles o altres espais públics no adquirissin productes de llarg recorregut, és a dir, aquells que són originaris d’indrets que es troben a més de 2.000, 5.000 o, fins i tot, 10.000 quilòmetres”.

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF