Societat 22/11/2017

El Govern regula la protecció de les varietats locals d'interès agrari

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ja disposa de plasma propi de 170 hortalisses i 400 fruiters

M. Barceló
2 min
La fava negra, una de les varietats catalogades i que s'ha aconseguit recuperar.

ManacorLa protecció de les varietats agràries autòctones serà una realitat a curt termini, gràcies al marc normatiu amb què el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Pesca, vol assegurar-ne l'arrelament en el sector primari i també regular-ne la comercialització. El conseller Vicenç Vidal, acompanyat pel director general d'Agricultura, Mateu Ginard; Aina Socies, de la Associació de Varietats Locals, i Pep Rosselló, de l'IRFAP (Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera), ha explicat la implantació de la normativa marc, mitjançant decret, que ha de servir per redactar el catàleg d'homogeneïtzació i inventariat de varietats locals.

El conseller Vidal ha dit que es tracta d'un decret que ha de permetre la preservació "de coneixements agraris acumulats durant anys". La normativa també obre la porta a la divulgació de les varietats com a part de la biodiversitat de les Illes. El seu contingut es farà visible a l'esborrany de la Llei agrària. Mateu Ginard ha dit que el pla de protecció de les varietats locals té dues línies. Una és la catalogació amb les varietats acceptades i la definició del requisits que han de complir, a més de reconèixer que els productors locals poden comercialitzar les llavors sense cap problema. D'altra banda, la segona línia de treball es dirigeix a la creació d'una comissió agrària d'experts que avaluarà la inclusió de varietats al catàleg.

Aina Socies explica la feina feta en la catalogació de llavors a l'Associació de Varietats Locals.

A partir d'ara, la comercialització de varietats implica la necessitat que aquestes estiguin catalogades. "Hem d'evitar que vinguin de fora a comercialitzar i amb això es pugui crear una base per crear altres varietats" a partir de les locals, ha subratllat Ginard. Avui dia, la Conselleria ja disposa de plasma de 170 hortalisses i de 400 fruiters, segons ha explicat Pep Rosselló, de l'IRFAP, a la finca d'agricultura ecològica de Son Vell, Son Macià (Manacor), lloc triat pel Govern per anunciar el seu pla proteccionista de les llavors balears. Rosselló ha recordat que el que s'està assolint ara amb les llavors autòctones "és un treball de molts d'anys i que és interminable".

Elaboració de noves farines

Des de l'Associació de Varietats Locals, Aina Socies ha explicat la bona evolució que ha seguit la multiplicació de varietats de llegums com els ciurons, la fava mallorquina o la fava negra, entre d'altres. També ha fet menció del programa de varietats de farines que es treballa en el laboratori a partir de l'anàlisi de característiques de diferents tipus de blats, feina que es finança mitjançant una beca d'investigació. Amb aquest estudi es persegueix evitar la pèrdua de la diversitat genètica.

"Estam per fer valer el nostre patrimoni", ha insistit Vicenç Vidal en acabar la presentació del pla de protecció de les varietats locals d'interès agrari. Des de la Conselleria s'ha anunciat també la creació d'una pàgina web, ara en fase d'elaboració, "que ha de recollir tota la informació del catàleg de varietats i amb una base de dades que es posarà a l'abast de tothom, en un procés dinàmic i d'evolució contínua".

stats