Societat 31/12/2020

El Govern no preveu, per ara, demanar el confinament domiciliari a Mallorca

Si la situació de la pandèmia empitjora, té sobre la taula altres mesures com els confinaments perimetrals

E. Navarro
2 min
Gent amb mascareta caminant pel centre de Palma.

PalmaEl Govern no preveu, per ara, un confinament domiciliari a Mallorca. Aquest dimecres, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va assegurar que si la situació epidemiològica continua empitjorant a l'illa, s'enduriran les mesures en les setmanes vinents per tal de contenir l'expansió de la pandèmia. Així mateix, va assegurar que si totes les mesures que pot prendre l'Executiu no funcionen, demanaran a l'Estat que intervingui amb altres restriccions, com el confinament domiciliari.

Però aquesta és la mesura més extrema i menys probable. "Hem de tenir en compte els possibles efectes secundaris", afirma a l'ARA Balears el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Sosté que en la primera onada, quan es va decretar el confinament, hi havia contagiada majoritàriament gent gran. Ara, en canvi, hi ha infectada gent més jove i "podria haver-hi més transmissió dins les famílies". "No es pot demanar un confinament domiciliari sense pensar-ho abans molt bé", subratlla.

Arranz planteja altres mesures per reduir els contagis que la Conselleria sospesa per a Mallorca en cas que la corba no baixàs pròximament. Per exemple, el confinament perimetral de Palma –o d'algunes barriades de Palma– o també d'altres municipis on la incidència del virus sigui molt alta o la tendència sigui clarament a l'alça. També la disminució d'algunes activitats o la "restricció del moviment per evitar aglomeracions", afegeix.

Segons l'informe del Servei d'Epidemiologia del Govern –que es va publicar aquest dimecres i inclou informació de fins dia 26 de desembre–, Binissalem és el municipi de les Balears amb una major incidència de coronavirus a set dies (IA7), amb 576,7 casos per 100.000 habitants. El segueixen –tal com es pot veure al mapa– Deià (486,2 contagis), Alaró (466,6), Marratxí (416,7), Alcúdia (400,2), Bunyola (396,5) i Palma (390,8).

Cal dir, però, que Palma és el gran focus de la pandèmia actualment a les Illes. Això s'explica perquè, en pobles petits –com és el cas de Deià– amb pocs casos, ja es dispara aquest valor. A més, la capital illenca acumula més casos (per la quantitat de població) i estan més dispersos –no associats a brots. Tot plegat fa més difícil la tasca de rastreig. L'estudi també mostra com la zona on la incidència ha crescut més la darrera setmana és Marratxí, i "segurament aquest fet està molt relacionat amb la connexió amb Palma", explica el portaveu.

stats