El Govern multa amb 444.000 € a tres camps de golf per ús il·legal de l'aigua

Les empreses sancionades són Són Gual, Pollença Golf i Golf Maioris

El Govern balear ha multat aquest any amb un total de 444.179 euros a les empreses gestores de tres camps de golf de Mallorca per extraccions il·legals d'aigua subterrània per a regar les instal·lacions.

Les infraccions més greus les ha comès l'empresa Golf Són Gual, que haurà de pagar 415.800 euros, segons ha informat aquest divendres en una nota de premsa la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. 

Aquesta empresa va dur a terme sense autorització dues perforacions il·legals i va instal·lar mecanismes d'extracció d'aigua del subsòl incomplint mesures cautelars per fets similars que se li havien imposat en 2016. Aquestes extraccions il·legals es van dur a terme de la massa d'aigua de Xorrigo, enquadrada en la categoria d'aqüífer amb "deterioració esctructural" del Pla Hidrològic de Balears, en la qual només cap l'ús domèstic per a necessitats bàsiques.

La sanció, que s'agreuja perquè Golf Són Gua disposava de subministrament hídric de Emaya i de la comunitat de regants, és de caràcter greu i la multa ascendeix a 375.000 euros.

Aquesta mateixa empresa ha estat sancionada amb altres 40.800 euros per incomplir una concessió de reordenació de captacions de l'any 2009 en extreure aigua de quatre perforacions per a les quals només tenia autorització com a sondejos.

Els expedients contra aquesta societat estableixen a més que té l'obligació de restituir el domini públic hidràulic segellant i cimentant els pous.

També ha estat sancionada l'empresa Pollença Golf, per extreure aigua subterrània i regar amb ella l'herba de les seves instal·lacions, la qual cosa li ha suposat una multa de 25.859 euros.

La tercera societat expedientada ha estat Golf Maioris, que va reconèixer que havia extret aigua sense autorització administrativa i va pagar voluntàriament 2.520 euros de sanció.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF