El Govern es justifica per la tardança a activar el pla Inunbal

Cladera diu que l’Executiu va actuar des del minut u

La consellera d’Administracions Públiques, Catalina Cladera, justificà ahir l’actuació del Govern durant el temporal que assotà el passat dimarts 9 d’octubre el Llevant de Mallorca. “El Govern va actuar des del primer minut, i ningú no ha dubtat a dur mitjans a la comarca del Llevant”, va afirmar, visiblement molesta per les informacions que assenyalen que el pla Inunbal tardà dues hores a activar-se.

Les primeres telefonades a l’112 d’afectats per la tempesta es varen fer a les 18.30 h, i el pla Inunbal es va activar a les 21 h. Les telefonades es varen intensificar a partir de les 19 h i no va ser fins a les 20.30 h que el Govern donà el preavís a la Unitat Militar d’Emergències (UME). A més, l’Aemet no va decretar l’alerta vermella fins a les 22 h, fet que encara complicà més una situació que ja era insostenible. “Els nostres protocols d’actucació en situació d’emèrgencia es fan sempre en coordinació amb l’Aemet”.

“No es va deixar d’atendre ningú. S’hi varen registrar 400 incidents i es varen salvar 200 persones”, explicà Cladera, qui també definí l’actuació de l’Executiu com a “responsable i rigorosa”. “Des del moment que es varen rebre les telefonades a l’112 es va seguir el protocol corresponent”, va dir, i va assenyalar que es varen enviar els dispositius d’emergència per resoldre els incidents a mesura que s’anaven produint. “A les 18.30 h, quan hi hagué els primers incidents, el nivell d’alerta era groc”.

Les comunicacions a Sant Llorenç varen caure a partir de les 19 h, i “l’112 activà els primers protocols i envià els operatius d’emergències. A les 20 h s’ordenà constituir el centre de comandament”. El pla Inunbal no es va decretar fins a les 21 h. “Això no vol dir que hi hagués més mitjans, sinó que el comandament i la direcció dels efectius els assumia el Govern balear. Vull deixar molt clar que durant les hores anteriors no es va deixar d’actuar”, afirmà. Catalina Cladera assegurà també que el preavís a la UME es va fer a les 20.30 h. “Agafaren el vaixell de les 23 h des de València”, recordà.

La consellera va voler destacar “que no ha quedat cap desaparegut sense identificar”. “Vull posar en valor la feina que han fet aquests dies tots els organismes que han participat en les actuacions”. Cladera va demanar “responsabilitat” a l’hora de parlar de l’actuació del Govern, perquè s’ha fet “de manera exemplar, sense escatimar esforços”.

Compareixença

Catalina Cladera compareixerà en el Parlament per explicar l’operatiu desplegat per fer front als efectes de la torrentada del passat dimarts. La consellera explicarà les actuacions dels cossos d’emergència coordinades pel seu departament i les ajudes que aprovarà l’executiu illenc el pròxim divendres.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF