El Govern injecta 420.000 euros per mantenir obert l'escorxador de Palma

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació cobrirà les despeses del 2019 d'aquesta infraestructura

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha decidit injectar 420.000 euros per cobrir les despeses del 2019 de l'escorxador de Palma i evitar-ne el tancament, segons ha anunciat la consellera d'aquest departament, Mae de la Concha, i ha difós l'agència Efe. D'aquesta manera, la Conselleria ha obert una línia específica d'ajuda anual per a l'escorxador de Palma, que, com els altres set de les Balears, és deficitari.

De la Concha ha destacat que l'escorxador de Palma sacrifica la meitat dels animals de les Balears, i que el seu tancament suposaria "un gran perjudici" per al sector agrícola i ramader, els consumidors de les Balears, els supermercats, els restaurants i el sector turístic. "No es pot tancar de cap manera", ha dit la consellera, qui també ha recordat l'aposta del seu departament per la "sobirania alimentària".

A més, la Conselleria ha decidit obrir una altra línia anual d'aproximadament 350.000 euros per a la resta d'escorxadors de les Balears i fer possible que les empreses que els gestionen tirin endavant. Aquesta línia es fonamenta en la consideració dels vuit escorxadors com a servei d'interès econòmic general (SIEG). A més de Palma, els altres escorxadors són els d'Inca, Manacor, Felanitx, Maó, Ciutadella, Eivissa i Formentera.

En el cas dels 420.000 euros per cobrir el dèficit de l'empresa concessionària de l'escorxador de Palma, aquesta xifra variarà cada any en funció del resultat dels comptes de cada exercici que presentarà a la Conselleria.

D'aquesta manera, la Conselleria d'Agricultura incrementa un 80% el seu pressupost per al manteniment dels escorxadors. Aquest augment, ha explicat la consellera, respon al reglament de la Comissió Europea  del 20 de juny de 2011 sobre empreses que donen un servei d'interès econòmic general. 

De la Concha ha assenyalat que aquestes línies d'ajudes responen a dos objectius: reformar una "peça fonamental" de la cadena alimentària i la necessitat de diversificar l'economia de les Balears. L'escorxador de palma absorbeix el 50% dels sacrificis de Mallorca. A Mercapalma, hi treballen 17 empreses càrnies que es proveeixen de l'escorxador municipal. A més, la Conselleria treballa amb l'Ajuntament de Palma per resoldre la subvenció pendent del 2018 i la possibilitat de rebaixar el lloguer de les instal·lacions a l'empresa concessionària.

L'empresa pública Fogaiba és la responsable de gestionar aquestes subvencions públiques. Els escorxadors reben dues classes d'ajudes; per despeses de funcionament –l'escorxador de Palma va rebre 168.000 euros en 2018– i per a inversions –en aquest apartat, varen ser 500.000 euros–. El cap de Gabinet de la Conselleria, Fernando Fernández, ha declarat que els escorxadors són "garantia" que els sacrificis es fan en les condicions sanitàries i higièniques "adequades".

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF